Начало За нас Реклама Контакти

Гратен от морски дарове

Снимка за Гратен от морски дарове
25
Време за приготвяне: 25 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Ястията от морски дарове, риба и зеленчуци са изключително наситени с хармонични аромати и вкусове и носят очарователните емоции на идеализираните рибарски селища. В тази рецепта млечните продукти изненадващо се намесват, за да добавят свеж планински полъх към апетитното блюдо.

СъставНеобходими продукти за 8 - 10 порции

  • 2 с. л. пречистено масло
  • 1 шалот, ситно нарязан
  • 1 стрък селъри, ситно нарязан
  • 2 с. л. пащърнак, нарязан на малки кубчета
  • 1 малко финокио, нарязано на малки кубчета
  • 1 морков, нарязан на малки кубчета
  • 1 тиквичка, нарязана на малки кубчета
  • 2 с. л. пастис или узо
  • 400 мл сметана, 35 %
  • 300 г сурови скариди, почистени
  • 200 г почистени миди
  • 300 г сьомга, нарязана на кубчета
  • 2 с. л. пастис или узо
  • 400 мл сметана, 35 %
  •  див или пресен лук за гарниране
  • 100 г пармиджано, настъргано
  •  сол и шарен пипер на вкус
  •  черупки от миди Сен Жак за поднасяне

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шалотът, селърито, пащърнакът, финокиото и морковът се слагат в сгорещеното масло и се разбъркват на умерен огън 5-6 мин., докато леко се карамелизират. Добавя се тиквичката, разбърка се 1-2 мин. Сипва се пастисът, разбърква се и се запалва. Налива се сметаната и се вари 3-4 мин., докато леко се редуцира и се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус.

  • 2.

    Прибавят се скаридите, мидите и сьомгата. Оставят се да къкрят не повече от 3 мин. като не се бъркат, а затвореният съд се раздрусва върху котлона.

  • 3.

    Сместа се разпределя в черупките от миди, поръсва се със сиренето и се запича 5-6 мин. във фурна, загрята на 220° С.

  • 4.

    Поднасят се поръсени с лука.

Галерия
Подходящи типове вина
Апр. 2016
Още подобни рецепти
Коментари