Начало За нас Реклама Контакти

Гергьовска агнешка плешка

Снимка за Гергьовска агнешка плешка
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Пълнената плешка е традиционна за жизнерадостния Гергьовден, но със сигурност ще е много по-забавно тази година да смените познатата плънка с нещо ново и вълнуващо. Празник е все пак!

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  1. 1 агнешка плешка
  2. 200 г пушени гърди или бекон, много ситно нарязани
  3. 2 ч. ч. трохи от хляб
  4. 2 стръка зелен лук, ситно нарязани
  5. 1 ч. ч. нарязани магданоз, босилек, джоджен
  6. 1 скилидка чесън, пресована
  7. 3 с. л. ядки шамфъстък или кедрови ядки, по желание
  8. 1 яйце
  9. 1 ч. л. шарен пипер, смлян
  10. 2 с. л. зехтин
  11. 1 ч. ч. розе или вермут
  12. 1 дафинов лист
  13. 2 ч. ч. почистени дребни лукчета – пресни или замразени
  14. 2 ч. ч. малки морковчета – пресни или замразени
  15. 2 ч. л. мед
  16. 1 с. л. балсамов оцет
  17.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Плешката се обезкостява. Изрезките се нарязват на ситно. Месото се обтрива със сол на вкус.

  2. 2.

    Смесват се изрезките, пушените гърди, лукът, зелените подправки, чесънът, ядките, яйцето и шареният пипер. Пълни се плешката и се овързва на руло със здрав бял памучен конец.

  3. 3.

    Месото се слага в сгорещения зехтин, за да се запечата от всички страни. Прехвърля се в глинен или друг топлоустойчив съд с капак. Залива се с виното и се добавя дафиновият лист. Пече се 1,5 - 2 часа, като се слага отначало в студена фурна, която се загрява постепенно до 170° С.

  4. 4. .

    Лукчетата и морковите се слагат в останалата от запържването на плешката мазнина, разбъркват се 5-6 мин. на силен огън, докато се карамелизират. Посоляват се на вкус. Добавят се медът и балсамовият оцет. Разбъркват се още 4-5 мин., добавят се към месото и всичко се оставя да се допече без капак за още 20 мин.

  5. 5.

    Преди да се нареже месото, се оставя да постои 20 мин. Гарнира се с морковите, лукчетата и зелена салата.
     


Подходящи типове вина
Май 2011
Още подобни рецепти
Коментари