Начало За нас Реклама Контакти

Фидеуа от Валенсия

Снимка за Фидеуа от Валенсия
50
Време за приготвяне: 50 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Класическо регионално ястие, но популярно из цяла Испания, fideuá valenciana е сестра на валенсианската паеля, само че се приготвя със специално за целта късо фиде. Ароматно, нежно, с морски вкус и запечена коричка, блюдото определено е голяма средиземноморска съблазън. Смесената подправка за паеля засега не се намира в България, така че може сами да я приготвите, като смесите съставките - дори и някоя да липсва, ястието несъмнено ще се получи. Рецептата е на Дани Райкова от Wine, Dine & Travel With Dani.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г късо фиде с дължина около 2 см
  2. 80 мл зехтин
  3. 1 голям морков
  4. 1 червена чушка
  5. 1 зелена чушка
  6. 1 глава лук
  7. 4 скилидки чесън
  8. 1 литър рибен или зеленчуков бульон
  9.  шафран
  10.  куркума
  11.  паелеро - смесена подправка от сух риган, ким, кимион, семена от кориандър, карамфил, кайенски пипер
  12. ½ кг морски дарове, пресни или замразени: октопод, скариди, сепия, калмари и миди
  13. 8 кралски скариди с черупки, охладени
  14. 1 ч. ч. замразен грах
  15. 1 лимон
  16.  черен пипер
  17.  сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Зеленчуците се измиват и се нарязват на равномерни парчета с дължина около 2 см. Запържват се в тиган с 50 мл зехтин на силен огън, докато станат леко златисти.

  2. 2.

    Добавя се фидето и се разбърква леко още 2-3 мин. Междувременно фурната се загрява на 220 - 250° С.

  3. 3.

    В отделен съд се налива бульонът или водата от варенето на октопода и скаридите за предястието. Ако е необходимо, се долива вода, докато се получи 1 л течност. Слага се да кипне, посолява се, поръсва се с шафран, куркума, черен пипер и паельеро на вкус и с тази течност се заливат зеленчуците и фидето в тигана.

  4. 4.

    Сместа се оставя на силен огън 15 – 20 мин., докато почти целият бульон се изпари.

  5. 5.

    Ако тиганът е с огнеупорна или подвижна дръжка, може да се премести направо във фурната. Ако не разполагате с такъв съд, сместа се прехвърля бързо в подходяща тава.

  6. 6.

    Преди да се сложи във фурната, отгоре равномерно се подреждат пресните или размразени морски дарове.

  7. 7.

    Запича се около 10 мин. Фидето трябва да образува хрупкава коричка.

  8. 8.

    Докато фидеуата се пече, в силно сгорещен тиган с дебело дъно се слагат измитите и подсушени кралски скариди с черупките. Запичат се около 1,5 мин. от всяка страна или докато станат златисти.

  9. 9.

    Готовата фидеуа се изважда от фурната, отгоре се разпръсва грахът, подреждат се скаридите и се украсява с парчета лимон.
     


Подходящи типове вина
Окт. 2013
Още подобни рецепти
Коментари