Начало За нас Реклама Контакти

Дузма

Снимка за Дузма
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Възможно е тази арменска рецепта да е с арабски корени, но това няма никакво значение за чудесния й вкус, който съчетава сочно нетлъсто месо с много зеленчуци и обилие от доматен сос.

СъставНеобходими продукти за 5-6 порции

  1. 600 г смляно агнешко или телешко месо
  2. ½ ч. л. смлян бахар
  3. 1 ч. л. доматено пюре
  4. 1 голям патладжан
  5. 1 тиквичка
  6. 1 домат
  7. 1 ч. ч. обелени пасирани домати
  8. 1 с. л. лук, нарязан на ситно
  9. 4 с. л. зехтин
  10.  сол и пипер на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Каймата се омесва с бахара, доматеното пюре, сол и пипер на вкус. Оформят се 10 плоски кюфтета.

  2. 2.

    Всички зеленчуци се нарязват на кръгчета с еднаква дебелина и се разбъркват със зехтина, сол и пипер на вкус. Подреждат се на дъното на тавичка и се запичат, докато леко се зачервят.

  3. 3.

    Във форма за кекс или тавичка се подреждат кюфтетата и зеленчуците, като се редуват.

  4. 4.

    Лукът се задушава в 1 с. л. от зехтина и 1 ч. л. вода, добавят се пасираните домати, посолява се на вкус и се оставя да поври на тих огън 10 мин.

  5. 5.

    Каймата и зеленчуците се заливат със соса. Ястието се пече около 40 мин. на 180˚ С., докато течността почти се изпари.
     


Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари