Начало За нас Реклама Контакти

Дроб сарма с булгур

Снимка за Дроб сарма с булгур
150
Време за приготвяне: 150 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Необичайното представяне на традиционната дроб сарма обогатява познатия ѝ вкус със свежестта и полезните свойства на пролетните тиквички.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 500 г агнешки дреболии
  2. 1 ч. ч. арабски булгур
  3. 2 с. л. зехтин extra virgin
  4. 1 с. л. масло
  5. 1 връзка пресен лук, ситно нарязан
  6. 1 морков, ситно нарязан
  7. 3 с. л. джоджен, ситно нарязан
  8. 3 с. л. магданоз, ситно нарязан
  9. 1 ч. л. копър
  10. 4 тиквички, по желание
  11.  сол, пипер и лимонов сок на вкус
  12. за заливката:
  13. 2 яйца
  14. 200 г заквасена сметана
  15. 100 г настърган овчи кашкавал
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Дреболиите се измиват, заливат се 2 л студена вода и се слагат да заврат. Ако има черен дроб, той се отделя и се нарязва на кубчета. Докато дреболиите врат, пяната се от повърхността се обира периодично. Посоляват се с 1 с. л. сол и се оставят да се доварят на тих огън, докато омекнат. Нарязват се на ситно. Бульонът се запазва.

  2. 2.

    Черният дроб се слага в 1 с. л. загрят зехтин на силен огън. Разбърква се, докато леко се зачерви.

  3. 3.

    Булгурът се измива в цедка и се залива с 2 ч. ч. от запазения и прецеден врящ бульон. Покрива се плътно с капак и се оставя за 20 мин.

  4. 4.

    Ако дроб сармата ще се пълни в тиквички, те се нарязват на пънчета с дебелина 5 см. Издълбават се така, че да се получат чашки. Вътрешността се нарязва на ситно.

  5. 5.

    В дълбок тиган се слагат да се сгорещят маслото и зехтинът. Слага се лукът и се разбърква на умерен огън 4-5 мин. Добавя се нарязаната вътрешност на тиквичките и морковът. Разбърква се 4-5 мин. Слагат нарязаните дреболии и черният дроб. Огънят се засилва и се разбъркват 3-4 мин. Добавят се булгурът и зелените подправки. Разбърква се. Подправя се с пипер и лимонов сок на вкус.

  6. 6.

    Яйцата се разбиват със сметаната. Добавя се настърганият кашкавал.

  7. 7.

    Тиквичките се посоляват, намазват се със зехтин и се слагат да се запекат 15 мин. на 200˚ С. Напълват се със сместа и се заливат с по 1 с. л. от заливката. Запичат се още 10 мин. или докато се зачервят. Може цялата дроб сарма да се сипе в тавичка и да се покрие със заливката. Пече се около 30 мин. или докато се зачерви.


Подходящи типове вина
Апр. 2012
Още подобни рецепти
Коментари