Начало За нас Реклама Контакти

Домашни шоколадови трюфели

Снимка за Домашни шоколадови трюфели
60
Време за приготвяне: 60 мин. + 6 часа в хладилника
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Малцина са тези, които могат да устоят на домашните шоколадови трюфели с аромат на сгряващи подправки и печени ядки.

СъставНеобходими продукти за 40 броя

  • 500 г шоколад 60%
  • 100 мл червено вино
  • 1 щипка смлян карамфил
  • 300 мл сметана 35%
  • 1 ч. л. канела
  • 1 щипка настъргано индийско орехче
  • 5 шушулки кардамон
  • 1 с. л. коняк
  • 10 сушени смокини, нарязани
  • 100 г запечени лешници
  • 100 г запечени бадеми
  • 100 г шоколадов кувертюр за овалване
  •  прахообразни метални бои за сладкиши или сушени розови листенца и хималайска сол за украса, по желание 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шоколадът се нарязва на ситно и се стопява.

  • 2.

    Виното се кипва с карамфила и ври, докато сместа стане 1 с. л.

  • 3.

    Сметаната се кипва с кардамона, индийското орехче и канелата.

  • 4.

    Смесват се шоколадът, прецедената сметана, конякът и редуцираното вино. Добавят се ядките и смокините. Сместа се охлажда и се слага в хладилника за 4 часа.

  • 5.

    От сместа се оформят топчета, които се поставят върху хартия за печене и отново се слагат в хладилника за 2 часа.

  • 6.

    Шоколадът за овалване се стопява на водна баня и се темперира до 32° С. От него се поставя лъжичка в центъра на дланта на ръката, слага се охладеното топче от шоколадовия ганаш и с помощта на двете ръце цялото се овалва в шоколад. Бонбоните се оставят да се втвърдят. Може с четка да се намажат с прахообразни металикови бои за сладкиши или докато не се е втвърдил шоколадът да се поръсят със сушени розови листенца и хималайска сол. Охлаждат се в хладилника и се поставят в капсули. 


Подходящи типове вина
Ян. 2014
Още подобни рецепти
Коментари