Начало За нас Реклама Контакти

Бавно печено агнешко бутче

Снимка за Бавно печено агнешко бутче
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Печенето на агнешко е предизвикателство, чиито фатални последствия се контролират много по-лесно, ако топлинната обработка се извършва на ниска температура и за дълго време. Единственото, от което се нуждаете в повече, е търпение.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 агнешко бутче, около 2 кг
  • 1 с. л. смляна морска сол
  • 3 с. л. зехтин
  • 50 мл прясно мляко
  • 5 малки скилидки чесън, срязани наполовина
  • 2 с. л. меко масло
  • 5 листа розмарин, много ситно нарязани
  • 1 с. л. маслинена паста
  • 1 ч. л. смлян шарен пипер
  • 200 мл бяло вино
  • 1 ч. л. дижонска горчица
  • 500 млзеленчуков бульон
  • 1 ч. л. царевично нишесте

Начин на приготвяне

  • 1.

    Бутчето се обтрива с морска сол. Зехтинът се загрява и месото се запържва до златисто от всички страни.

  • 2.

    Млякото се слага да заври и в него се пускат скилидките чесън за 30 сек. Отцеждат се.

  • 3.

    Маслото се разбърква с маслинената паста, шарения пипер и розмарина.

  • 4.

    С остър нож по бутчето се правят 10 дупки, които леко се разширяват и се напълват с по скилидка чесън и малко от ароматното масло.

  • 5.

    Месото се слага върху решетка в тава във фурна, загрята на 120° С, и се пече около 3 часа или докато температурата във вътрешността на месото достигне 60° С. Изважда се от фурната, увива се във фолио и се оставя да почине 40 мин.

  • 6.

    В тавата от печенето се налива виното, слага се горчицата, сипва се горещият бульон и се слага на котлона да поври 20 мин., докато течността се редуцира с една трета. Добавя се нишестето, разтворено във 1 с. л. студена вода и се разбърква, докато леко се сгъсти.

  • 7.

    Месото се нарязва и се сервира със соса.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари