Начало За нас Реклама Контакти

Аспержи, скариди и червен ориз в азиатски стил

Снимка за Аспержи, скариди и червен ориз в азиатски стил
40
Време за приготвяне: 40 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Скариди, зеленчуци и рибен сос - класическа комбинация от Югоизточна Азия, която в тази рецепта е удобно поднесена направо с ориза.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 250 г червен или кафяв ориз
  • 2 с. л. олио
  • 500 г обелени сурови скариди
  • 500 г аспержи
  • 1 тиквичка, нарязана на пръчици
  • 1 връзка пресен лук, едро нарязан
  • 1 червена чушка, нарязана на ивици
  • 1 с. л. настърган джинджифил
  • 2 с. л. соев сос
  • 1 с. л. рибен сос
  • 1 с. л. кафява захар
  • 4 с. л. вода

Начин на приготвяне

  • 1.

    Оризът се измива, залива се с 3 ч. ч. вода и 1 ч. л. морска сол и се вари около 20 мин. или докато омекне. Оставя се да постои, затворен, още 10 мин.

  • 2.

    Аспержите се подрязват с 1 см от основата и с белачка за зеленчуци се почистват следващите 4-5 см от стъблото. Слагат се за 2 мин. във вряща подсолена вода, отцеждат се и веднага се заливат със студена вода, за да не потъмнеят. Срязват се на две по дължина.

  • 3.

    В загрятото олио се слагат скаридите и се разбъркват 3-4 мин. или докато порозовеят. Изваждат се в чиния. В същия тиган се слагат аспержите, тиквичката, лукът, чушката и джинджифилът. Разбъркват се 1-2 мин, докато омекнат.

  • 4.

    Смесват се соевият сос, рибеният сос, водата и захарта. Слагат се в тигана при зеленчуците заедно със скаридите и ориза. Разбъркват се. 

Галерия
Подходящи типове вина
Юни 2015
Още подобни рецепти
Коментари