Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко с патладжани и маслини

Снимка за Агнешко с патладжани и маслини
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Да се съчетават гъвкавата структура и дружелюбният характер на патладжаните с агнешко месо и млечен сос с джоджен е типично за Балканите, а участието на спанак, маслини и чедар прави тази рецептата модерна и космополитна.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 4 патладжана
  • 4 с. л. олио
  • 200 г спанак
  • за пълнежа:
  • 500 г агнешко месо, нарязано на съвсем дребни кубчета или смляно
  • 2 с. л. олио
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 100 г маслини, нарязани на ивички
  • 200 г домати, обелени и нарязани на ситно
  • 2 с. л. джоджен, нарязан на ситно
  • 1 ч. л. риган
  • 100 г сирене чедар, нарязано на тънки ивици
  • за соса:
  • 1 с. л. масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. ч. кисело мляко
  • 1 с. л. джоджен, нарязан на ситно
  •  сол и пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 5 мм. Поръсват се с 3-4 с. л. сол, покриват се с вода, разбъркват се и се оставят да постоят поне 30 мин. Измиват се, подсушават се и се намазват с олио от двете страни. Слагат се върху хартия за печене във фурна загрята до 210° С за 15 мин.

  2. 2.

    Спаначените листа се попарват за 30 сек. във вряща подсолена вода и веднага се охлаждат с ледена вода. Подсушават се върху кухненска хартия.

  3. 3.

    Олиото за пълнежа се загрява, в него се разбърква лукът за 2-3 мин. и се добавя месото. Подправя се на вкус и се разбърква, за да се позапържи 5-6 мин. Наливат се 200 мл гореща вода и се оставя да покъкри под капак, докато омекне. Добавят се доматите, маслините, риганът и джодженът и се оставя да поври открито, докато се изпари цялата течност.

  4. 4.

    Върху всяко парче патладжан се слагат по едно листо спанак, резен чедар и по една лъжица от плънката. Завиват се стегнати рула и се подреждат едно до друго в тавичка с отвора нагоре.

  5. 5.

    Брашното се запържва в загрятото масло и се добавя млякото. Разбърква се, докато се сгъсти. Подправя се със сол и пипер на вкус. Добавя се джодженът.

  6. 6.

    Сосът се разпределя върху рулцата от патладжан и се запичат за 20 мин.


Подходящи типове вина
Юли 2009
Още подобни рецепти
Коментари