Начало За нас Реклама Контакти

Агнешко месо със зеленчуци

Снимка за Агнешко месо със зеленчуци
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Това е специално предложение за Архангеловден! На този ден се яде агнешко или овнешко. Добър апетит и честит имен ден на всички, които празнуват на 8 ноември!

СъставНеобходими продукти за 4

  • 500 г агнешко, шилешко или овнешко месо
  • 3 едри патладжана
  • 4 домата, обелени и нарязани на к убчета
  • 50 мл олио
  • 1 глава лук, нарязан на ситно
  • 2 скилидки чесън, нарязан на ситно
  • 2 с.л. MAGGI Вълшебен вкус Универсална зеленчукова подправка
  • 1 с.л. червен пипер
  • 100 г настърган кашкавал
  •  черен пипер на вкус
  • За сос бешамел:
  • 40 г масло
  • 2 с.л. брашно
  • 400 мл прясно мляко
  •  индийско орехче на вкус
  •  сол, ядки и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Месото се нарязва на много ситно или се мели на кайма. Патладжаните се нарязват по дължина на парчета с дебелина 0.5 см. Поръсват се със сол и се оставят да престоят 30 мин., за да се отдели горчивият им сок. Измити, подсушени и намазани с олио от двете страни, се слагат в тавичка и се пекат във фурна, загрята до 230°С, докато станат златисти на цвят. Излишната мазнина по патладжаните се попива с кухненска хартия.

  2. 2.

    В тиган се загряват 2 с.л. олио и се прибавят лукът и чесънът. Запържват се леко и се слага месото, бърка се на огъня 5 мин., прибавят се доматите, червеният пипер, подправя се с малко черен пипер. Оставя се да къкри 10 мин., прибавя се MAGGI Вълшебен вкус Универсална зеленчукова подправка, и се отстранява от котлона.

  3. 3.

    В тавичка се подрежда един слой от патладжаните, по средата се слага месната смес, поръсва се с половината от кашкавала и се покрива с още един слой патладжани.

  4. 4.

    Приготвя се бешамелът, като маслото се загрява в тиган, прибавя се брашното, леко се разбърква и по малко се слага горещото прясно мляко, при непрекъснато разбъркване с дървена лъжица. Овкусява се със сол, пипер и индийско орехче. В соса се слага и втората половина от кашкавала. Сосът се изсипва върху патладжаните и ястието се пече 45 мин. на 180°С. Ако има нужда, тавичката се покрива с алуминиево фолио.

Галерия
Ноем. 2007
Още подобни рецепти
Коментари