Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки ребърца с шамфъстък и кътък

Снимка за Агнешки ребърца с шамфъстък и кътък
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Съчетаването на агнешко месо с млечни продукти и зелени листа придава на ястията особена свежест и чудесна хармония между маслените и месните аромати.

СъставНеобходими продукти за 2 порции

  • 1 агнешко гръбче с 4 ребърца от
  • ½ ч. л. розмарин, ситно нарязан
  • ½ ч. л. мащерка
  • ½ ч. л. смлян зелен пипер
  • 1 с. л. зехтин
  • ½ ч. л. морска сол
  • за пълнежа:
  • 100 г рукола или спанак
  • 100 г кътък или крем-сирене
  • 1 малка скилидка чесън
  • 1 с. л. зехтин
  • за коричката:
  • 100 г шамфъстък
  • 50 г трохи от бял хляб
  • 1 ч. л. брашно
  • 1 жълтък
  •  сол и пипер на вкус
  • за гарниране:
  • 400 г дребни пресни картофи
  • 4 с. л. зехтин
  • 10 скилидки чесън
  • 3 стръка мащерка
  • 2 с. л. масло
  •  сол и черен пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    С помощта на здрав и остър нож се отрязва гръбначната кост от двете страни, там, където се съединява с ребрата. Около 3 см от краищата на ребърцата се почистват от месото. В хаванче се стриват розмаринът, мащерката, зеленият пипер, солта и зехтинът. Месото се обтрива със сместа и се оставя 2 часа на студено.

  • 2.

    За пълнежа зехтинът се сгорещява, слага се скилидката чесън, разбърква се и се добавя руколата. Разбърква се, докато завехне, и веднага се маха от огъня. Разбърква се с кътъка. В средата на котлетчетата се прави разрез, който се напълва със сместа.

  • 3.

    Котлетите се слагат да се зачервят от двете страни в тиган с 3 с. л. загрят зехтин.

  • 4.

    Шамфъстъкът се счуква и се смесва с трохите и сол и пипер на вкус.

  • 5.

    Жълтъкът се разбърква с брашното и запържените котлети се намазват с него. Овалват се в шамфъстъка. Запичат се 30 - 40 мин. във фурна, загрята на 180° С.

  • 6.

    Картофите се измиват и се срязват на две. Загрява се тиган - чугунен или с незалепващо покритие, слага се зехтинът, сипват се картофите и се разбъркват, докато се зачервят. Добавят се чесънът, мащерката и маслото. Огънят се намалява максимално и картофите се покриват с лист хартия за печене, изрязан с диаметъра на тигана. Задушават се 10 мин., отцеждат се от мазнината, подправят се със сол и пипер и се поднасят.

Подходящи типове вина
Май 2014
Още подобни рецепти
Коментари