Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки котлети със зеленчукови брускети

Снимка за Агнешки котлети със зеленчукови брускети
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Агнешките котлети, освен че са един от най-вкусните месни продукти, са и с много привлекателен външен вид. Визуалната им и ароматна изява в това ястие забележително се подсилват от симпатичните и многоцветни брускети със зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за котлетите:
  • 12 малки или 8 по-големи агнешки котлета
  • 1 с. л. пълнозърнеста горчица
  • 1 с. л. зехтин
  • 8 с. л. прясно мляко
  •   сол на вкус
  •   шарен пипер на вкус
  • за брускетите:
  • 4 филии бял хляб за тостер
  • 2 с. л. масло
  • 1 к. л. риган
  • ½ скилидка чесън
  • 8 тънки парчета пушена шунка
  • 1 морков
  • 1 червена чушка
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 тиквичка
  • 1 ч. л. зехтин
  •   сол на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Смесват се горчицата, млякото, зехтинът и шареният пипер и с тях се намазват котлетите. Оставят се да се мариноват поне 30 минути. Посоляват се и си запичат за кратко на грил, грил-тиган или в обикновен тиган, леко намазан със зехтин.

  2. 2.

    Фурната се загрява до 200° С. Маслото за брускетите се стопява и в него се слагат пресованият чесън, риганът и малко сол. Кората на хляба се изрязва и филиите се срязват на две. Намазват се от двете страни с маслото и се запичат за 3 мин. във фурната.

  3. 3.

    Зеленчуците се нарязват на тънки правоъгълни парченца с ширината на филиите. Морковите и тиквичката се бланшират за 1 мин. във вряща вода.

  4. 4.

    Шунката се изрязва с размера на филиите. Всяка филийка се покрива с парче шунка и резенчета от бланшираните и свежите зеленчуци. Всичко се посолява леко и се намазва със зехтин. Запичат се за 5-6 мин.

  5. 5.

    Котлетите се слагат за 10 мин. във фурната. Сервират се по два-три котлета и по две брускети със сос от деглазирането* на тигана с 4 с. л. вино.

* Силно нагорещеният тиган започва да пържи месото моментално заедно със соковете, които излизат от него и оставят малки парченца на дъното на тигана. Тези малки пържени парченца са наситени с аромат. Ако се деглазират (навлажнят и съберат) в тигана, от тях се получа­ва вкусен сос. За да деглазирате, извадете месото от тигана. Веднага добавете някаква течност в тигана - вода, вино, бульон или комбинация от тях. Течността трябва да е двойно повече от предвиденото количество сос. Засилете котлона, за да кипне, като непрекъснато бъркате и обирате запържените парченца от дъното на тигана, докато се разтворят в соса. Варете, докато обемът се намали наполовина. Подправете на вкус, а можете да добавите малко масло за вкус, а също и за получаване на гладка смес. После я полейте с лъжица вър­ху готовото месо и сервирайте. По правило виното за деглазиране зависи от вида месо, който сте изпържили. За тази рецепта ви препоръчваме червено.

Подходящи типове вина
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари