Начало За нас Реклама Контакти

Агнешки джолан върху качамак със спанак и гъби

Снимка за Агнешки джолан върху качамак със спанак и гъби
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Едно истинско празнично ястие, създадено от Пламен Дойчинов. Вярно е, че изисква доста продукти и време, но резултатът е забележително вкусен и определено си заслужава.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 4 агнешки джоланчета
  • 4 големи глави лук или 8 малки
  • 5 моркова
  • 1 голяма глава целина
  • 2 с. л. доматено пюре
  • 500 мл червено вино
  • 3-4 стръка розмарин
  • 3-4 стръка мащерка
  • 1 дафинов лист
  • 3-4 стръка джоджен
  • 1 глава чесън
  • за качамака:
  • 250 г инстантен качамак
  • 1,2 л пилешки бульон
  • 600 г сметана
  • 1 ч. ч. настърган пармезан
  • за спанака:
  • 500 г спанак
  • 1 връзка пресен лук
  • 4 скилидки чесън
  • за гъбите:
  • 200 г печурки
  • 200 г кладница
  • ½ връзка магданоз, нарязан на ситно
  •  зехтин
  •  сол и пипер


 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Изчистените от ципи и жили джоланчета се подправят със сол, пипер и зехтин и се запичат в предварително загрята на 200º С фурна до златистокафяво.

  • 2.

    В тенджера със сгорещения зехтин се слагат нарязаните на кубчета целина, лук и моркови и се разбъркват постоянно 10 мин. Добавя се доматеното пюре и се разбърква още около 5 мин. Налива се половината от червеното вино и се деглазира (т. е. трябва да ври, докато остане на мазнина). По същия начин се процедира още на два пъти с останалото вино.

  • 3.

    Билките, 1,5 л вода и разрязаната на две глава чесън се добавят в тавата и се пече, завито с алуминиево фолио 1,5 – 2 часа или до готовност на месото.

  • 4.

    Джоланчетата се изваждат, а сосът се пасира през ситна цедка и се подправя със сол и пипер на вкус.

  • 5.

    За качамака бульонът и сметаната се кипват заедно. Царевичният грис се сипва на тънка струйка при непрекъснато бъркане с тел. Вари се 10-ина мин. при постоянно разбъркване, докато се сгъсти. Накрая се добавя пармезанът и, ако е нужно, се доовкусява със сол и пипер.

  • 6.

    За спанака се задушават в зехтин ситно нарязаните лук и чесън, добавя се изчистеният от дръжките и измит спанак и се разбърква, докато леко позавехне. Подправя се със сол и пипер.

  • 7.

    Изчистените гъби се нарязват на парчета и се запържват в зехтин на силен огън. Подправят се със сол, пипер и с магданоза. Порциите се аранжират красиво в големи чинии и се поднасят горещи.
     


Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари