Начало За нас Реклама Контакти

Ачари и нан

Снимка за Ачари и нан
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Ако искате да изпитате докрай насладата от тези благоуханни индийски рецепти, отчупете с дясната ръка парче нан и с негова помощ, а и с тази на пръстите на същата ръка смело сграбчете една скарида, като не пропуснете да загребете и малко от соса. Опитайте да сложите в устата си цялата хапка и не яжте опашките. Примляскването от удоволствие е допустимо. :)

СъставНеобходими продукти за 8

  • за скаридите:
  • 1 глава лук, нарязанa на ситно
  • 2 с. л. олио
  • 1 с. л. къри паста или на прах
  • 1 с. л. настърган пресен джинджифил
  • 1 скилидка чесън, пресована
  • 1 люта чушка, разрязана по дължина
  • 1 ч. л. смлян кориандър
  • 2 ч. л. кимион на зърна
  • 2 ч. л. семена от синап
  • 2 ч. л. лучено семе
  • 1 щипка семена от копър
  • 400 г домати, обелени и нарязани на кубчета
  • 800 г едри сурови скариди, обелени
  • 2 с. л. пресен кориандър или магданоз, нарязани на ситно
  •  сол и пипер на вкус
  • за хляба:
  • 6 ч. ч. брашно
  • 1 ч. л. суха мая
  • 2 ½ ч. ч. хладка вода
  • 125 мл прясно мляко
  • 1 ч. л. сол
  • 3-4 с. л. стопено масло
  • 1 с. л. семена от лук или черен сусам

Начин на приготвяне

  1. 1.

    За индийския хлаб нан маята се разтваря във водата, смесва се с млякото и солта. Добавя се по 1 ч. ч. от брашното, като се бърка с дървена лъжица. Когато се сгъсти достатъчно, тестото се доомесва на масата, предварително поръсена с брашно. Меси се около 10 мин., докато тестото стане гладко и еластично.

  2. 2.

    Тестото се слага в дълбока купа или тенджера, намазана с олио, за да втаса на стайна температура за 8 часа или през нощта.

  3. 3.

    Фурната се загрява предварително на 250° С. Ако разполагате с огнеупорни тухли, можете да ги измиете и да ги подредите в тава за печене. Може да се използва и сач. Тухлите или сачът се слагат в студената фурна и се загряват постепенно. В краен случай можете да печете директно върху тава с по-дебело дъно, която се загрява предварително.

  4. 4.

    Тестото се премесва отново с ръце, които се потапят от време на време в стопеното масло, докато то свърши. Тестото се разделя на 7 топки, които се разтеглят с ръце на елипса. Тухлите, сачът или тавичката за печене се поръсват с брашно, отгоре се слагат хлябовете, посипват се със семената и се пекат, докато порозовеят от двете страни.

  5. 5.

    За скаридите лукът се слага в загрятото олио и се задушава за около 10 мин., докато леко се зачерви.

  6. 6.

    Добавят се кърито, джинджифилът, чесънът, лютата чушка и се разбъркват се около минута. Слагат се смленият кориандър, кимионът, синапът, семената от лук и от копър. Запържват се около минута.

  7. 7.

    Слагат се доматите, сосът се подправя със сол и се оставя за поври на тих огън около 15 мин., като се разбърква от време на време.

  8. 8.

    Добавят се скаридите и се разбъркват на силен огън за 3-4 мин. или докато се сварят. Объркват се с пресния кориандър и се поднасят.


Подходящи типове вина
Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари