Начало За нас Реклама Контакти

Вкусна мултикултурна карта на София

Снимка за Вкусна мултикултурна карта на София

В последния ден от ноември едно пъстро и вкусно събитие събра над 150 души в Телефонната палата (Vivacom Art Hall) на ул. „Гурко“. Представена беше първата Мултикултурна карта на нашата столица.

На хартиената и онлайн карта са обозначени 26 вкусни обекта – автентични ресторанти и магазини за храна, собственост на българи, бежанци, чужденци от Европейския съюз и трети страни – представители на общо 19 страни. Картата е отпечатана в тираж от 20 000 броя, а в следващото й издание ще бъдат включени и нови обекти. 

Идеята на създателите на проекта от „Мулти култи китчън“ и „Компот колектив“ е не само да предложат малък личен пътеводител във вкусното културно многообразие на столицата ни, но и да подтикнат хората да се радват на това многонационално разнообразие. Защото пъстротото присъствие на различни традиции, кулинарни специфики и храни е истинско богатство за града и страната ни.

Мулти култи картата прави видими и хората зад ресторантите и магазините, като всички те споделят порции от личната си история, разказват за любимите ястия от детството си и признават какво харесват в София и какво им липсва от родината.

Сред ресторантите, които представят кухнята на 14 държави, са такива места като автентичният български и балкански Преди 10, гръцкият Густоза в Слатина, френският Летранже, перуанският Ломо и още 12 ресторанта с непалска, корейска, китайска, турска, арменска, сръбска и други чужди кухни, както и 10 магазина в София, предлагащи автентична храна от почти всички краищи на света, с които може да се запознаете подробно на multikulti.bg/map.

Онлайн картата има свой живот и е допълнена от подробна информация за ресторантите и магазините, снимки и плакати на Компот колектив, изобразяващи духа на всяко едно от местата. Хартиената карта пък ще се разпространява чрез много канали в столицата. Ще я намерите и заедно с брой 73 на „Меню“, който ще излезе на пазара в седмицата от 9 до 13 декември 2013.

от Меню Дек. 2013
Коментари