Начало За нас Реклама Контакти

Студено пресован зехтин: експлозия от вкусове

Снимка за Студено пресован зехтин: експлозия от вкусове

Заповядайте на единствения майсторски клас с дегустация на зехтини на DiVino.Taste2018!

Течно злато го наричали финикийците в древността. Зехтинът, с който поливаме салатите и в който топим хляба си, понякога е извлечен от маслини от вековни или дори хилядолетни дървета, поглъщали слънцето и пили сокове от недрата на земята в течение на столетия. Широко известно е, чемаслиновото масло носи значителни ползи за здравето, което е установено чрез стотици научни изследвания. Но освен това никое  друго олио не притежава такъв вкусов и ароматен диапазон – стотиците сортове маслини и различните условия на отглеждане правят зехтина изключително разнообразен. Така се ражда и възможността да се съчетават качествата на даден зехтин с конкретно ястие, както се прави и с вината. Защото зехтинът, със своето вкусово и ароматно богатство може въздейства благотворно далеч не само на салатите и хляба. Неговият характер допълва, подчертава или променя въздействието на най-разнообразни ястия. Разбира се, говорим за качествен студено пресован зехтин.

Има, естествено, разнообразни аспекти в културата на зехтина. Подобно на виното при зехтините има защитени географски наизменования за произход, правят се световни конкурси и класации и пак подобно на виното при дегустацията на зехтин има определена дегустационна техника и се изискват някои умения. Но пък за разлика от виното със стареене качеството на зехтина не се подобрява…

За всичко това, а и за още интересни страни от темата за зехтина, ще стане въпрос на майсторския клас на Анна Петкова в рамките на DiVino.Taste2018. Водещата ще ни поведе в неизбродимата тема за качествените нива на зехтина, за различните негови тероари в Средиземноморието и ще разкаже как да четем етикетите на маслиновото масло и как да се ориентираме в многообразието.

На майсторския клас ще се дегустират 7 изключително качествени студено пресовани зехтина от Гърция, Португалия, Испания и Италия. И не само това… Ще бъдат предложени хапки, специално създадени, за да демонстрират как различните зехтини влияят върху вкусово-ароматния профил на определено ястие.

Водещата Анна Петкова е сертифициран сомелиер по зехтин в International Culinary Centre и Olive Oil Times Education Lab в Ню Йорк. Подготвя свой проект – my pure olive и е посланик на културата EVOO (Extra Virgin Olive Oil). Участва в редица конкурси, дегустации и майсторски класове в Португалия, Гърция и Италия по темата.

 

DiVino.Taste2018

Майсторски клас Студено пресован зехтин: експлозия от вкусове

Водещ Анна Петкова

Мястото е зала Мусала на Интер Експо Център, София.

Денят е неделя, 25 ноември, 2018. Часът: 10:00.

Вижте технически подробности на Taste.bg.

Окт. 2018
Рецепти по темата
Коментари