Начало За нас Реклама Контакти

Бърз сладкиш с пъпеш и зехтин

Снимка за Бърз сладкиш с пъпеш и зехтин
60
Време за приготвяне: 60 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Експериментите са важни в сладкарството, затова днес си купете български пъпеш.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  1. 400 мл кисело мляко
  2. 1 ч. л. сода за хляб
  3. 1 ч. ч. пудра захар
  4. 1 с. л. настъргана кора от лимон
  5. 120 мл зехтин от маслиново кюспе (pomace, памъс)
  6. 1 ч. ч. пресято брашно
  7. 6 кубчета цветен локум, нарязан на парченца
  8. ½ ч. ч. нарязани орехи
  9. 200 г пъпеш или ананас, нарязан на кубчета
  10. 2 с. л. грис
  11. 1 ч. л. масло за намазване
  12. 2 с. л. галета за тавата
  13. 1 ч. л. канела за тавата
  14. за глазурата:
  15. 1 ч. ч. пудра захар
  16. 1-2 с. л. лимонов сок
  17. 1 ч. л. фино настъргана кора от лимон

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Киселото мляко се разбърква със содата, докато шупне. Добавят се пудрата захар, кората от лимон и зехтинът на тънка струйка при непрекъснато разбъркване. Слагат се брашното, локумът и орехите. Отгоре се подреждат парчетата пъпеш, предварително оваляни в грис.

  2. 2.

    Сладкишът се слага да се пече на 180° С за 20 мин., в тавичка намазана с масло и поръсена с галета и канела.

  3. 3.

    Пудрата захар за глазурата се разбърква със сока и кората от лимон до гъста бяла маса. Готовият изстинал сладкиш се нарязва на квадратчета и с помощта на лъжица се украсява с глазурата.


Подходящи типове вина
Окт. 2010
Още подобни рецепти
Коментари