Начало За нас Реклама Контакти

Софийските пекарни - първа част

Снимка за Софийските пекарни - първа част

Някои съществуват от много години, други от десетина, трети - едва от две-три. Хубавото е, че ги има, защото предлагат истинския и полезен хляб. Предлагат и нещо повече - шарено вкусово и кулинарно многообразие на фона на сивата индустриална храна. Това е първата част от справочника ни за малките столични хлебопекарни, втората очаквайте след седмица. А тъй като тенденцията да се откриват нови пекарни за ръчен хляб и други печива е в разгара си, надяваме се скоро да има и трета част. 

 

Caramel

ул. „Черномен” 7, 0888 575 7 77

Багетите, хлябовете, кроасаните и останалите печива се замесват и се изпичат пред очите на клиентите в привлекателната пекарна-сладкарница. Хлябът е приготвен с квас, а не с мая. Кроасаните се правят с масло. Собственикът е ливанец по произход и е завършил кулинарно училище във Франция. 

JoVan

ул. “Ангел Кънчев” 37

Собственикът на Холандската пекарна действително е холандец, при това истински хлебар – с професионално образование и опит като майстор пекар и управител на хлебарска верига в Холандия. В ДжоВан хлябовете са разнообразни и много вкусни, но освен тях пекат чудесни козунаци и други различни сладки и солени печива. – щолен, кроасани, холандски ябълков пай.

MaBaker

бул. „Ген. Михаил Д. Скобелев” 7, 0899 824 623

ул. „Г. С. Раковски” 136, 0886 460 377

Току-що изпечени и ухаещи фантастично на масло кроасани, виенски кифлички и други многолистни печива, а също кексчета и джинджифилови сладки и чудесен хляб.

Sofi

ул. „Г. С. Раковски” 161, 0895 44 66 08

Carrefour - The Mall, 0895 44 66 18

Оригинална пекарна с традиционна френска атмосфера, истински багети и френски селски хлябове, кишове, кроасани и тарти, прясно изпечени на място, направени по същите високи стандарти както в родината си и, в резултат, със същия фантастичен вкус.

Иракчанската пекарна

ул. „Цар Симеон” 75

Арабска фурна, от която примамливо ухае на прясно изпечен хляб и на куркума. В зиданата фурна с дълбок цилиндричен отвор, по вътрешните стени се лепят и пекат плоски хлябове. Нарича се танура и е облицована отвън с красива керамика. Продават се и по-малки питки, поръсени с телешко и подправки (лахмаджун) или със зехтин и сусам (заатър). Собственик и пекар е засменият Юсуф и отпред често има опашка.

Лафката

бул. "Янко Сакъзов" 34, ъгъла с ул. "Сан Стефано"
Квартална хлебарница от изчезващия вид, която съществува вече почти век. Тук все още можете да донесете тава с приготвен от вас гювеч, за да ви я опекат. А хлябът е бял и типов (малък и голям) и се предлагат също вкусни банички, тутманици, козунаци и кифли.    

Слънце Луна

ул. "6-ти септември" 39 (малките 5 кьошета), 0899 138 411

ул. „Уилям Гладстон” 18Б (ъгъла с "Княз Борис"), 0897 094 139

В двата вегетариански ресторанта Слънце Луна, които предлагат храна с ясен и проследим произход, всекидневно се пекат и продават вкусни хлябове от камут, спелта и лимец, месени на ръка. Брашната са от малки български производители и са прясно смлени със собствена каменна мелница, а тестото се замесва само квас. Сладките и солени печива са предимно веган и не съдържат бяла рафинирана захар.

Фурната на "Иван-Асен"

ул. „Цар Иван Асен II” 13

Всички я знаят като "фурната на Иван Асен". Това е една от най-старите хлебарници в София и макар собствениците й да се сменят с времето, занаятът продължава да се предава от майстор на майстор. Белият хляб и баницата с масло са емблемите на фурната, но пекат и чудесни типови хлебчета.

 

от Меню Ян. 2014
Коментари