Начало За нас Реклама Контакти

Slow Food в България на DiVino.Taste

Снимка за Slow Food в България на DiVino.Taste
Приготвяне на сирене от каракачански овце в село Влахи

DiVino.Taste е събитие, на което виното е във фокуса на всички, но дори и при това положение важните въпроси, свързани с храната ни, имат своето място тук.

На 16 ноември, неделя, от 16,15 часа в зала 3.2 на НДК Десислава Димитрова, международен консул на Slow Food за Балканите ще представи лекция с предизвикателното заглавие Кой ми взе сиренцето?. На нея тя ще говори за това как българите сме лишени от достъп до традиционни храни и продукти, защото нормативните актове за малките производители са създадени, за да бъдат неприложими. A занаятчийските храни, старите сортове и породи биха могли да са важен икономически и социален фактор, който да осигурява поминък и идентичност на родните земеделци, животновъди и преработватели. Лекцията ще завърши с дегустация на четири български занаятчийски сирена - зелено сирене от село Черни Вит, сирене от каракачански овце от село Влахи, прясно козе сирене на мандра "Козле" и овчи кашкавал на "Сариева къшла".

Част от тези сирена ще може да бъдат намерени през цялата неделя на Slow Food щанда пред зала 3, където ще е виненото изложение на DiVino.Taste. Предишния ден, 15.11, събота, на същия щанд ще гостува издателство "Точица" и производителите на мед, сиропи и сушени плодове "Медената къща".

от Меню Ноем. 2014
Коментари