Начало За нас Реклама Контакти

Силата на българския мед

Снимка за Силата на българския мед

Сдружение за биологично пчеларство (СБП) миналата седмица организира вечерно събитие в столичния хотел Hilton, на което журналисти от различни медии, представители на държавни институции, асоциации, контролиращи, сертифициращи и екологични организации, лекари, ресторантьори и търговци имаха възможност да се запознаят с влошаващото се състояние на пчеларския сектор в България. Събитието е част от информационна кампания за популяризирането на българските пчелни продукти. 

През последните години в България консумацията на мед е изключително ниска (само 0,400 кг на човек на година) в сравнение с развитите европейски страни, където средното потребление е около 1 килограм, а за целия ЕС – 0,650 кг. Регистрираната от 2008 година насам тенденция за намаляване на отглежданите пчелни семейства в България се засилва и води до застрашаване на устойчивостта на екосистемите и биологичното равновесие на страната. За всички тези, а и за много други проблеми говори Петко Симеонов, заместник председател на СБП.

„В България има богато разнообразие от над 1100 вида медоносни растения, от които 650 с лечебни свойства”- сподели Димо Димов, председател на СБП. Българският мед се отличава с изключително високи вкусови качества, толкова високи, че вносителите го използват като подобрител на масовия мед, продаван в техните страни.

За съжаление пчеларският сектор не получи подкрепата на Европейския съюз за директни плащания за пчелно семейство и такава субсидия не влезе в програмата за 2014 - 2020 г. 

„Медът е един най-показателните за България продукти. Той е символ на България, редом с киселото мляко, розовото масло и виното.”- коментира от Брюксел евродепутатът Мария Габриел. Тя подчерта, че идеята за директни плащания в сектора на пчеларството е била предложена за първи път в Европейския парламент. „Една загубена битка не е загубена война”- припомни Мария Габриел, насърчавайки всички присъстващи на събитието да помогнат за изграждането на по-висока култура сред българското население за жизнено важното значение на пчелите и силата на българския мед.

По време на първото събитие под надслова „Силата на пчелния мед“ бяха демонстрирани вадене на мед и различни пчелни продукти – мед в пита, прашец, а Йоланта от блога „Вкусно с Йоли“ представи една от медените рецепти, които тя е създала за тази кампания за популяризиране на българския мед.

от Меню Юли 2013
Рецепти по темата
Коментари