Начало За нас Реклама Контакти

Леща къри с пикантен меден чипс

Снимка за Леща къри  с пикантен меден чипс
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Индийците са майстори на ароматни ястия от различни видове бобови растения, като тази традиция много лесно се съчетава с интересни кулинарни хрумвания като леко лютия и наслаждащ препечен хляб.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 2 ч. ч. кафява леща
  2. 1 дафинов лист
  3. 3 с. л. олио
  4. 1 ч. л. синапени зърна
  5. 2 щипки семена от резене или от копър
  6. 1 с. л. мадраско къри
  7. 1 глава лук, ситно нарязана
  8. 2 скилидки чесън, нарязани
  9. 1 с. л. джинджифил, ситно нарязан
  10. 1 морков, нарязан на малки кубчета
  11. 2 стръка селъри или резен целина, ситно нарязани
  12. 1 ч. ч. нарязани домати, пресни или от консерва
  13. ½ ч. ч. кокосово мляко
  14.  сол на вкус
  15. за чипса:
  16. 2 арабски питки или тортили
  17. 1 ч. л. мед
  18. 1 с. л. зехтин
  19. ½ люта чушка, ситно нарязана
  20.  морска сол на вкус
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Лещата се сварява с дафиновия лист за 30 - 40 мин., докато стане крехка, но без да се разварява. Прецежда се.

  2. 2.

    В загрятото олио се слагат синапът и семената от резене. Разбъркват се няколко секунди, добавя се кърито и се бърка, докато стане ароматно, но не бива да потъмнява. Добавят се лукът, чесънът, джинджифилът, морковът и селърито. Бъркат се на умерен огън 3-4 мин. Слага се лещата и се залива с доматите. Посолява се на вкус. Всичко се оставя да покъкри 10 - 15 мин.

  3. 3.

    Накрая се слага кокосовото мляко, разбърква се и след 2-3 мин. се отстранява от огъня.

  4. 4.

    За чипса се смесват медът, зехтинът, солта и лютата чушка. Посолява се на вкус. С получената смес се намазват арабските питки и се слагат да се изсушат на 120˚ С за 15 - 20 мин. Начупват се на парчета и се поднасят с лещата.
     


Подходящи типове вина
Ноем. 2011
Още подобни рецепти
Коментари