Начало За нас Реклама Контакти

Швейцарски приказки за сирената

Снимка за Швейцарски приказки за сирената
© Йорданка Райкова

Когато топлите пролетни ветрове достигнат Швейцария, последните капки от разтопения сняг целунат прозрачните води на алпийските езера, сочни и ароматни треви и билки облекат в зелено алпийските хълмове, идва време да потегля към родината на сирената, часовниците и шоколада. За местните жители сиренето не е просто сирене, а част от живота, наследство, традиция и гастрономическа култура. Споделяйки това отношение, решавам да се впусна в отдавна планирано кулинарно пътешествие из страната произвеждаща над 450 вида сирена и превърнала млякото в свой негласен символ. Целта ми е да опозная Швейцария чрез сирената й – концентрирали соковете на земята й и въплътили по необикновен начин нейния характер. Искам да се докосна до автентичните творения на местните производители, обикаляйки пазарите на малките градчета и дегустирайки по парче сирене.

Тесен живописен планински път ни отвежда до шале „Баумгартен“ – малък семеен хотел, разположен на красивото езеро Люцерн. Накъдето и да погледна, очите ми запечатват гледки, олицетворяващи представата за швейцарски пейзаж от пощенските картички: загладени зелени поляни с полегнали сред жълтите цветя крави, точно като от рекламите на „Милка“, малки дървени къщи отрупани с пролетни цветове, а на заден план спиращите дъха, побелели от целогодишен сняг и глетчери величествени върхове на Алпите. Панорамата прилича на триизмерна картина на прецизен художник, пожелал да подреди в невероятен синхрон цялата природна красота. А що се отнася до кравите, мисля, че всяка една, ако би могла да избира, дори и свещената индийска крава, би пожелала да се роди в Швейцария.

Три звездни вкуса

Рано сутринта първата ни кулинарна цел е пазарът за храна в Базел – той обещава изобилие на местни специалитети и чуждоземни деликатеси. Разположени на „Марктплац“, буквално под носа на кметството, пъстрите колички предлагат хрупкави зеленчуци и плодове, сирена, хляб, разнообразие на диви гъби, мед, вино, цветя. Понеже попадаме в сезона на аспержите, най-видимо е тяхното присъствие по щандовете. Тук, както и по всички останали пазари из Швейцария, клиенти и продавачи са в близки бъбриво общуване и валят неизменните съвети какво да изберем и как да го съчетаем с други продукти и напитки. Решавам да опитам две от най-популярните сирена, за да сравня вкусовите им и ароматни качества с тези, които се продават по големите вериги супермаркети. Включвам на немски и моля мъж в бяла престилка да ми отреже малки парчета. Ементалът, произхождащ от долината Емен в кантон Берн, се отличава с мека, сладникава консистенция, плодови и орехови нотки и се разпознава лесно по големите дупки в него. Другият ми избор е националната марка апенцелер - по-солен и разливащ в устата усещането за подправки. Търговецът ми обяснява, че в някои селца в района Апенцелерланд се правят уникални разновидности на сиренето, които не могат да бъдат купени по други места. Вариациите са от леко, през средно до силно пикантно. Не се учудвам, че и едното, и другото имат доста по-наситени вкусове от познатите ми, защото производството им е следвало стъпка по стъпка традиционните методи и са узрявали достатъчно дълго.

Отправям се отново на път, като сега посоката е Абатство Белелей в кантон Юра, чиито монаси сътворили между ХІІ и ХІІІ век великолепния тет де моан (в превод: главата на монаха). През последните столетия сградите на някогашния мъжки манастир са претърпели множество промени – от фабрика за часовници, пивоварна, до психиатрична клиника. Днес на около 100 метра от абатството съществува мандра, създаваща тет де моан според съхранените през вековете монашески тайни и предлагаща ежедневни турове за посетителите. Главната особеност на това сирене е, че само по себе си не е достатъчно, за да бъде консумирано. Необходим е специален уред, наречен жирол, в който на централен шиш се нанизва цялата пита и с вграден вертикален нож се остъргва повърхността му с ловки кръгови движения, оформяйки малки фунийки с формата на цъфнала роза. Тет де моан покорява със своя съвършен баланс от вкусове и аромати и опитването му - както самостоятелно, така и като придружител или завършек на изискани блюда, доставя незабравимо удоволствие. Макар че в повечето случаи сирената се дегустират с вино, предимно бяло, тук, с местния специалетит ми препоръчват да опитам бирата La Meule, с аромат на салвия, от микропивоварна BFM в Юра. Бирата е една от най-добрите, които съм опитвала, в близка конкуренция с абатските белгийски бири и сякаш създадена за компания на тет де моан.

Шест бутикови сирена 

Няма как да се пропусне и столицата Берн – задължителна кулинарна спирка. След справка с гидовете „Мишлен” и „Го Мийо”, се отправяме към ресторант Mille sens на „Бубенбергплатц“ . Най-приятната изненадва е авторското дегустационно меню Tour du monde, в което една от степените включва шест занаятчийски сирена.

Преди десерта-изненада поднасят платото със сирена, степенувани от най-мекото до най-пикантното, с мармалад от хрян – сладък и лютив като индийско чатни. Целта му е да изчисти небцето, подобно на лимоново сорбе и да го подготви за следващия вид сирене. Първо е Tomme Vaudoise – с нежна кремообразна консистенция, аромат на треви и свеж вкус на прясно мляко. Следва го Andeerer Schmuggler – по-интензивно като усещане и разнасящо силни какаови нотки. Третото по скàлата е Flösserkäse – твърдо, с пленителен послевкус на хмел. Текстурата на Beermat ми напомня за зряло италианско Taleggio, а вкусът му - на френското Epoisses. Продължавам с тестването на Alp Drackloch, което е с мощен землист характер. Според информацията на сервитьорката ни това е особено рядко биосирене, произвеждано единствено през летните месеци. Дегустацията завършва с Scharfe Maxx – силно маслено и билково. Към всяко от забележителните млечни деликатеси получавам и различни вина – за първите три ризлинг, следващите две сирена са съчетани с каберне совиньон, а за пикантния финал - мерло. И шестте сирена са дело на съвсем малки производители, снабдяващи предимно ресторанти. Някои от тях отлежават в пещери, където зреят при постоянна температура, а влагата благоприятства развитието на бактериите, отговорни за вкусовия и ароматния характер на всяко едно. Прибирам се щастлива от специалната вечеря, замаяна от хубавото вино, и се наслаждавам за още известно време на усещането за билки, мъх и трюфели, останало в устата ми.

Кралят грюер

Последният ден е посветен на едно много специално за мен място – запазения от Средновековието Грюер, издигнат над живописна долина в кантон Фрибург, дал името на любимото ми сирене грюер. Разположени около средновековен замък, принадлежащ на графската фамилия Грюер, малките къщички са се преобразили в кокетни хотели и уютни ресторанти, запазвайки автентичната атмосфера на мястото.

Запазило чара си от древността, старинното градче е идеалното място да отпуснете душата си и да дадете почивка на сетивата си. Историята на Грюер изобилства от легенди, в които измислиците често се преплитат с действителността. Една от най-старите посочва легендарния лидер на вандалите Грюериус за основател на Грюер, дошъл от север в търсене на плодородна земя. В един слънчев ден погледът му се спрял върху живописната долина, обкръжена от гори, и той за миг осъзнал, че е стигнал целта си. И заповядал да се построи крепост - така се появил замъкът на Грюер. Когато сградата била завършена, от небето украсено с пурпурен залез, се спуснал бял жерав и кацнал на рамото на Грюериус. Той го приел за добра поличба и птицата се превърнала в символ и герб на града.

За пръв път сиренето грюер се споменава писмено в документ от 1115 г. във връзка с десятъка, плащан от местните мандраджии на монасите от бенедиктинския манастир "Ружмон", който се изразявал в определено количество сирене.

За търсачите на митове се предлагат специални турове, превеждайки любопитковците по мистичните пътеки на Грюер. А за любителите на фактологията доброто място е Musée gruérien в центъра на град Буле, който проследява историята, изкуството и традициите на региона.

Избираме да се настаним в La Maison des Traditions - малка семейна мандра с магазин и ресторант в партерната част и стаи за нощувка на втория етаж. Сама по себе си гостилницата представлява истински музей, където се докосваш до уникалното производство на прочутото швейцарско сирене. Специфична миризма на заквасено мляко се е пропила във всяко кътче на къщата - не тежка и кисела, а леко сладка и цветиста, на сочни алпийски треви и билки. Тук никой не пропуска да спомене вековното правило, че хубаво сирене се прави от хубаво мляко.

Дълго време извън Швейцария, грюер беше общо родово наименование както за швейцарското сирене, така и за няколко сирена, произвеждани във Франция. Сега за тях се говори като за сирена от семейството на грюер, включващо конте и бофор, докато самият грюер, известен още като краля сред сирената, е продукт с контролирано наименование за произход (AOC) и се произвежда само в кантоните Фрибург, Во, Нюшател и Юра, а също в някои части на кантона Берн. Характеристиките му варират в зависимост от времето на узряване. Специалистите различават около 75 разновидности на вкусове и аромати, присъщи за грюер: от окосена трева, ядки, дървени стружки, кестен и мента, до виолетки. Основно негово качество е, че притежава плътна консистенция и подчертано землист вкус. За приготвянето му се използва само непастьоризирано краве мляко. Необходим му е минимален период на зреене от пет месеца, а за да стане пикантно, го оставят да отлежава цяла година. Усмихната домакиня ми предлага да опитам от различно отлежавалите сирена. Gruyère doux е шестмесечен, с нежна текстура и сладни на небцето като мед. Полусоленият mi-salé е почивал 10 месеца и има ясно изразен аромат на лешник. Доминиращ над всички вкусове е Gruyère vieux, концентрирал качествата си над една година. Силно солено, с дървесни нотки и дълъг послевкус на бял трюфел, това сирене е незабравим завършек на дегустационния ми тур.

Прочетете целия текст в брой 60 на списание МЕНЮ.

от Йорданка Райкова Септ. 2012
Рецепти по темата
Коментари