Начало За нас Реклама Контакти

Един от обичайните въпроси, които се задават на хората от екипа ни, е „Къде може да се яде вкусна, типично българска храна“. Местата, отговарящи на това изискване, за съжаление са изключително малко, но сред тях софийският ресторант „Грозд“ е на челни позиции.

„Грозд“ е старо заведение, което съществува поне от 50-те години на миналия век. В края на следващото десетилетие сградата на булевард „Цар Освободител“ 21 е преустроена и малкият студентски ресторант се сдобива с допълнителен салон. Тогава са инсталирани и огромните движещи се витрини, които през лятото отварят мястото към градския уличен живот. Оригиналният механизъм още работи безупречно, но пък затруднява смяната на дограмата - специалиститепросто отказват да го направят, опасявайки се, че може безвъзвратно да повредят нещо.

Новият живот на ресторанта започва през бурната зима на 1996 г. с идеята да се сервира домашна градска храна – печено агнешко и телешко, шкембе чорба, сарми. Както и пържени кюфтета, които и до днес са най-продаваната позиция от менюто. Девалвацията на лева тогава е ежечасна и едва ли не всяка платена сметка веднага се обръща във валута в съседното чейндж бюро. Това обаче не попречва на собственика Александър Тумпаров да превърне ресторанта в печелившо място.

Уникалността на „Грозд“ е в непромененото и много добро качество на храната, на която вече 17 години се радват редовните клиенти – политици, университетски преподаватели, съседи от околните сгради. Освен основното класическо ресторантско меню в „Грозд“ има дневна листа с български гозби, а също и вече традиционните празнични предложения – без месо за постните дни или пък с много агнешки ястия за Гергьовден. За така нареченото "готвено" се грижи Мария Стефанова – готвач с респектиращ опит. Докато набиращите родна популярност Т-bone и ribeye стекове са само едно от многобройните задължения на шеф Асен Алексиев, който е главният човек в кухнята на ресторанта. Управлението пък е поето от Екатерина, съпругата на г-н Тумпаров, и Стилиян Ненковски, който се занимава и с подбора на виното.

Тази година „Грозд“ претърпя визуална трансформация, но запази класическия си стил, който непонятно добре хармонира с едва ли не домашната храна, която се поднася. Идеята за домашен вкус е дотолкова внедрена в концепцията на ресторанта, че се е наложило да оборудват кухнята с обикновени фурни за дълго печене на месото и ястията в гювеч - просто конвектоматите не се справят с автентичността на храната. Резултатът е приветстван от всички клиенти и много от тях поръчват храна и за вкъщи.

„Грозд“ е едно от малобройните столични заведения, които се явяват своеобразни пазители на софийския вкус от миналото. Тук даже се възраждат и някои добре позабравени рецепти като бадемовия крем, който започна да се сервира от средата на ноември 2013.

Така че, ако сега някой ви попита за вкусно място с типична българска храна, лесно може да отговорите и да го насочите към центъра на града, към „Грозд“. Телефонът за резервации е02 944 39 15 .

от Людмил Хайдутов Ян. 2014
Рецепти по темата
Коментари