Начало За нас Реклама Контакти

Сарми с кисело зеле

Снимка за Сарми с кисело зеле
80
Време за приготвяне: 80 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционните за българската кухня зелеви сарми, макар по-често да се приготвят с месо, са чудесни и в постни варианти. В тази рецепта плънката е оригинално приготвена с кафяв ориз, патладжан и тофу.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 1 ч. ч. кафяв ориз
  2. 3 с. л. зехтин
  3. 1 голяма глава лук, нарязана на ситно
  4. 300 г сирене тофу, нарязано на малки кубчета, или гъби
  5. 1 печен патладжан, нарязан
  6. ½ ч. л. чубрица
  7. ½ ч. л. джоджен
  8. 12 листа от кисело зеле
  9. 1 ч. ч. зелев сок
  10. 100 мл бяло вино
  11. за соса:
  12. 3 с. л. зехтин
  13. 1 ч. л. лют червен пипер
  14. 1 с. л. брашно
  15. 1 ч. ч. зелев сок
  16.  черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Оризът се сварява в 4 ч. ч. вода за около 40 мин., докато омекне. Отцежда се от останалата вода.

  2. 2.

    В загретия зехтин се слага лукът и се задушава с 1 с. л. вода 2-3 мин. Добавят се оризът, тофуто, патладжанът и джодженът. Разбърква се 2-3 мин.

  3. 3.

    Листата от кисело зеле се почистват от дебелите жили, напълват се с лъжица от плънката и се завиват на стегнати сарми. Слагат се в тавичка и се заливат със сока и виното. Запичат се 30 мин. на 190º С.

  4. 4.

    За соса в загретия зехтин се слага пиперът, разбърква се и се добавя брашното. При непрекъснато разбъркване се налива зелевият сок. Сгъстява се леко и се подправя с черен пипер на вкус.

  5. 5.

    Готовите сарми се поднасят със соса.


Подходящи типове вина
Дек. 2010
Още подобни рецепти
Коментари