Начало За нас Реклама Контакти

Норвежката сьомга

Снимка за Норвежката сьомга
фотография: Johan Wildhagen/salmonfromnorway.com

От фиордите до вилицата

Норвегия е първопроходец в развитието на фермерското развъждане на сьомга. Откакто страната открива, изобретява и стартира с морските ферми в началото на 70-те години на ХХ век, тя е неизменен световен лидер в производството на атлантическа сьомга. Днес сьомгата съставлява около 50% от стойността на норвежкия износ на рибни продукти.

Развъждана в чистите и леденостудени води край фиордите и бреговете на скандинавската страна, норвежката сьомга има свеж и нежен вкус, на който се наслаждават хора от над 100 страни в света.

Отглеждането на сьомга с най-високо качество е повод за истинска гордост на норвежците. Те прибягват до крайно строги мерки, за да се грижат с внимание и уважение както за рибата, така и за опазването на околната среда.

Сьомгата се развъжда и отглежда според повелите на природата в девствените ледени води на Норвегия. Рибите са податливи на същите заболявания, които засягат околната среда. В миналото са били широко използвани терапевтични средства. Днес обаче употребата на антибиотици клони към нула. 

Крайното намаляване на антибиотичното лечение е възможно благодарение на новооткрити техники за борба с болестите, както и на нови превантивни мерки. Ефективните ваксинации, експертните знания за превенция и за правилното размножаване са подобрили здравето на рибите като цяло и са намалили употребата на антибиотици с 97% от 1990 досега, а производството е увеличено с 633% за същия период.

Норвежката индустрия за аквакултури и, в частност, за производството на сьомга, е приела крайно строги правила и мерки за проследяемост на процесите, за да гарантира не само, че продуктите са напълно безопасни за потребителите и не съдържат никакви остатъци от медикаменти или други външни вещества, но и че са полезна, ценна и вкусна храна. 

Фермерската сьомга от Норвегия е целогодишен продукт и това я прави идеална да задоволява потребителското търсене на здравословни протеини. Богата на омега-3 мастни киселини и податлива на най-разнообразни готварски техники и комбинации от вкусове, тя е една популярна съставка на повечето здравословни диети. 

Още повече че морската храна и особено сьомгата, освен ценни протеини и морски омега-3 мастни киселини, доставя на организма и други хранителни вещества като незаменими аминокиселини, витамин D, витамин B12, йод и селен, които не са редовно налични в други храни.

Тази седмица в столицата се провеждат Дните на норвежката морска кухня с демонстрационно приготвяне на норвежка сьомга. Събитията са организирани от Посолство на Кралство Норвегия и Norwegian Seafood Council с гостоприемството на МЕТРО Академия и ресторант Чепишев. Специален гост на събитието е шеф-готвач Даниел Руше Мадсън.
 

от Меню Май 2014
Рецепти по темата
Коментари