Начало За нас Реклама Контакти

Храни за добро настроение

Снимка за Храни за добро настроение

Да се чувстваме добре и да имаме енергия през целия ден е напълно възможно, според американската специалистка по хранене д-р Сюзан Клейнър и нейната книга The Good Mood Diet (Диетата за добро настроение). Ще спестим подробната аргументация на авторката, за да отсеем най-важното и съвсем сбито да покажем кои са деветте препоръчани от д-р Клейнър храни, които биха украсли лицето ни с весела усмивка – отражение на бодър дух и добро настроение.

Мляко
 

То съдържа протеини, които имат способността да намаляват физическите отражения от напрежението и стреса, да подобряват настроението и дори паметта.

Риба от студени води
 

Сьомгата, скумрията и сардините са изключително богати на омега-3 мастни киселини, а различни научни изследвания са установили зависимост между ниските нива на омега-3 мастни киселини в организма и депресията.

Ягоди
 

Богати на разтворими фибри, те спомагат за по-дългото и пълноценно храносмилане, както и за поддържане нивата на кръвната захар в стабилни граници, което възпрепятства промените в настроението и раздразненията.

Спанак
 

Ето един добър източник на фолиева киселина, която смело воюва срещу депресията. Други храни, съдържащи фолиева киселина, са слънчогледовите семки, другите листни зеленчуци като коприва, киселец, лапад, също броколите, пшеничният зародиш, овесените ядки и трици, варивата (боб, нахут, леща, грах), соята и синапът.

Батати и картофи
 

Въглехидратите на бататите и картофите повишават нивото на серотонина в организма.

Бразилски орех
 

Дори само един бразилски орех дава на организма целия селен, от който се нуждаем, за да се подобри настроението ни. Други източници на селен са рибата тон, рибата меч и пълнозърнестите зърнени храни.

Кисело мляко
 

Тази наша традиционна храна е добър източник на протеини, които благодарение на факта, че забавят усвояването на въглехидратите и превръщането им в кръвна захар, способстват за по-доброто ни настроение. Други източници на такива протеине са место, яйцата и сиренето.

Кофеин
 

В умерени количества кофеинът подобрява физическите и умствени функции на човека. В прекалено високи количества може да предизвиква тахикардия и главоболие, но една или две чаши кафе или чай, за предпочитане преди обяд, могат да влияят благотворно на настроението.

Сурово-сушена шунка
 

Качествената шунка, от типа на еленски бут, италианско прошуто или испански хамон, е богат източник на витамин B12. Също като фолиевата киселина, този витамин се свързва с депресията. Богати на B12 са също така мидите и стридите.

от Меню Март 2011
Рецепти по темата
Коментари