Начало За нас Реклама Контакти

Национална кулинарна купа България 2015

Снимка за Национална кулинарна купа България 2015

Най-голямото българско състезание за професионалисти в готварството и сладкарството ще се състои тази година на 24 и 25 април, петък и събота, в палата 2 на Пловдивския панаир.

Национална кулинарна купа 2015 се организира от Българската асоциация на професионалните готвачи (БАПГ), начело с телевизионните знаменитости Андре Токев, Иван Манчев и Андрей Стоилов. Голяма част от организационната тежест логично се стоварва върху известния пловдивски шеф-готвач и собственик на „Сол и пипер“ Николай Боруков. Събитието традиционно се ползва с подкрепата на Метро Кеш енд Кери.

Темата на състезанието Готвач на България тази година е предястие със задължителен основен продукт овчи кашкавал и основно ястие със задължителен основен продукт патешко филе и поне един кореноплоден зеленчуци. За Кулинарните отбори предястието е със задължителен продукт пъдпъдъчи яйца, основното ястие е на тема „Сърф & търф” пилешко филе, телешко бон филе и скариди, а десертът - с масло и шоколад.

В това издание очакванията са за силна и напрегната борба на високо ниво, тъй като ще участват много талантливи и доказани млади професионалисти, а в журито са поканени някои от най-ярките звезди сред българските готвачи като Димо Димов и Милен Панев.

Входът е свободен и всеки посетител може да наблюдава кулинарните битки – в петък са квалификациите във всички дисциплини: готвач на България; кулинарен отбор; сладкар; млад готвач; млад хлебар-сладкар; арт карвинг - 3D експозиция; технически карвинг; пицар; индивидуална дисциплина паста; индивидуална дисциплина сьомга.

В събота състезанията продължават и претендентите за „Готвач на годината“ трябва да се справят с предизвикателството, наречено „черна кутия“ – продукти-изненада, с които за определено време (60 минути) и при равни условия те ще приготвят най-фините, вкусни и красиви предястие и ястие, на които са способни. Black box е най-доброто изпитание за способността на готвачите да мислят и действат със светкавична бързина, като същевременно проявят вдъхновение и креативност и по най-съвършен начин изразят философията си за храната и кулинарното изкуство.

В първия ден на събитието ще се проведе и образователен семинар на тема американско говеждо месо. Кратката теоретична презентация ще се води от представител на US Meat Export Federation, а демонстрацията - от шеф Фил Кемпбъл, управляващ шеф-готвач на ресторант Goodman Mayfair в Лондон .

Вижте в детайли програмата на Националната кулинарна купа 2015, Пловдив. 

от Меню Апр. 2015
Коментари