Начало За нас Реклама Контакти

Плантацията на Кактусите

Снимка за Плантацията на Кактусите

Вкусна храна и уютна обстановка – това са два основни елемента за ресторантите с името „Кактус“. Тук може да опитате класически ястия от европейската и българската кухня. Избрахме да представим „Кактус“, защото това е марка, която хората вече години наред свързват с едно постоянно и неизменно качество - както на храната, така и на обслужването.

Човекът, който стои в основата на това бодливо, но апетитно приключение, е Иван Манчев. Някои го познават като превъзходен готвач, други като успешен ресторантьор, а трети – и като двете. Освен това шеф Манчев е вицепрезидент на Българската асоциация на професионалните готвачи и като такъв е основен двигател в много от инициативите на кулинарната сцена у нас. За широката публика обаче Иван стана известен като кулинарния критик на предаването "Черешката на тортата" по Нова ТВ.

А представяте ли си, че след всичко това този човек намира сили да движи и семеен автосервиз! Просто Иван е съумял да се обгради с добър екип, затова и делата му се развиват в правилната посока. „Екипът се създава, а не се намира”, обича да казва той.

„Кактус“ се появява преди десет години - тогава отваря врати първото заведение на софийската улица „Христо Белчев“. Иван Манчев вече има зад гърба си опит като главен готвач в „Кемпински Хотел Зографски“. Мечтата му за собствен ресторант е отдавнашна, но истински го завладява в края на 90-те. По това време той работи в ресторант в Швейцария с една звезда от „Мишлен“.

Иван отваря Кактус с идеята да предлага храна от висок клас, но на достъпни за повече хора цени. „От самото начало исках да имам кракто меню и бях твърдо решил да не наблягам излишно на интериора”, разказва той. Инвестициите отиват основно в кухнята. „За да предлагаш качествен продукт ти трябва и качествено оборудване”. Шеф Манчев винаги се е стремял да изгради собствен облик на ресторантите си. „Искам клиентите да знаят какво могат да намерят, когато дойдат пак”. Сред запазените марки на „Кактус“ е съботно-неделният брънч, а Иван е сред първите ресторантьори в столицата, които въвеждат обедно меню. Рецептата му за успех е проста: добър екип и специално отношение към клиента. „Екипът трябва да е приобщен към идеята на ресторанта и, когато продуктът е успешен, хората се запалват и нещата вървят”.

Менюто е изключително стегнато, въпреки че не е закотвено в конкретен тип кухня. Предлагат се 9 основни ястия, сред които патица със сос от мед и джинджифил, телешки пепърстек и свински джолан – те са се превърнали в класики за ресторанта. Допълват ги различни салати, предястия, паста и печени на скара меса. Виненият лист не отстъпва на кулинарното реноме и включва близо 80 вина от най-различни ценови категории.

„Кактус“ се развива и разширява на три етапа и при всеки един се обособява различен салон. В сегашния си вид заведението на ъгъла на „Христо Белчев“ и „Солунска“ е от 2006. Стига се до появата на втория „Кактус“ през 2009 в софийския квартал Лозенец. Причината е повече от приятна - успешното развитие на първия ресторант. „Исках малък ресторант," споделя Иван, "и съм убеден, че ако се бях хвърлил на голям, нямаше да оцелея.” Менюто в лозенския „Кактус“ е същото като в първообраза му, но обстановката напомня повече на домашия уют.
 2013 г. също носи новост в плантацията с „Кактус“-и. За пръв път отваря врати трети ресторант в Свети Влас. Морският вариант на софийските заведения, създадени от Иван Манчев, няма да се различава от досегашната линия и ще предлага същото меню, същото качество на храната и на обслужването.

от Любомир Бояджиев Май 2013
Коментари