Начало За нас Реклама Контакти

Еклерите превземат сладкарския свят

Снимка за Еклерите превземат сладкарския свят
© L'Eclair de génie

Дизайнерските версии на скромните сладкиши от парено тесто и сладкарски крем тази година пометоха от европейските сладкарници модерните (вече не) макарони.

Всичко започва в Париж, където семплата версия на еклера е първият сладкиш, с който се запознават децата. Класиката изисква хрупкаво тесто, обилие от ванилов крем и бляскава шоколадова глазура. Но както казва Коко Шанел „Модата не съществува само в роклите.“ и в началото на 2013 г. във френската столица се заговаря за новите еклери – с ананаси или мандарини, с лешници или пекан, с нуга или пък със солен карамел и маскарпоне. Бутиковите сладкарници L'Eclair de génie и L’Atelier de l’Éclair са на гребена на новата сладка вълна, която се очаква съвсем скоро да залее Ню Йорк, както направиха преди година френските макарони, като изместиха възродените кексчета. Еклеровата треска обаче вече достигна Токио и Сидни, така че американците очевидно закъсняват.

В увлечението по създаването на нова тенденция освен очарователните сладки еклери в Париж се предлагат и солени варианти с гъши дроб, сьомга или козе сирене, за които Гордън Рамзи в Hell's Kitchen би изревал: „Какво, да ..., си мислите! Еклерите са десерт и трябва да останат такъв!“

от Меню Дек. 2013
Рецепти по темата
Коментари