Начало За нас Реклама Контакти

Торта Крокембуш

Снимка за Торта Крокембуш
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Приготвянето на тази невероятно ефектна торта с френски произход за мнозина може би изглежда като мисия невъзможна в домашни условия, но истината е, че освен продукти и опит са необходими известна смелост, достатъчно тържествен повод и малко помощ. Резултатът несъмнено си заслужава.

СъставНеобходими продукти за 20 порции

  • за основата:
  • 200 г натурален шоколад
  • 3 с. л. глюкоза
  • 100 г краве масло
  • 100 г бишкоти, нарязани на ситно
  • 100 г лешници
  • 100 г сушени сини сливи, нарязани
  • за еклерите:
  • 500 мл вода
  • 250 г краве масло
  • 1 ч. л. сол
  • 1 с. л. захар
  • 2 ч. ч. брашно
  • 8-9 яйца
  • за яйчната глазура на еклерите:
  • яйце
  • жълтък
  •  щипка сол
  • за крема:
  • жълтъка
  • яйца
  • 1 2/3 ч. ч. захар
  • ¾ ч. ч. брашно
  • ¾ ч. ч. царевично нишесте
  • 1,5 л прясно мляко
  • 1 шушулка ванилия или есенция ванилия
  • 250 г студено краве масло
  • 6 с. л. ликьор по избор
  • за карамела:
  • 1 кг захар
  • 200 мл вода
  • 200 мл глюкоза
  • за украса:
  •  сатенена панделка
  •  цветя

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Слагат се да се разтопят на водна баня шоколадът, глюкозата и маслото.

  2. 2.

    В дълбока купа се смесват бишкотите, лешниците и сините сливи. Заливат се с шоколадовата маса и се разбъркват добре.

  3. 3.

    Кръгла тавичка с диаметър 24 см се покрива с хартия за печене и в нея се изсипва шоколадовата смес. Заглажда се и се слага да се охлади в хладилника.

  4. 4.

    Белият шоколад се разтопява на водна баня и с него се украсява шоколадовата основа.

  5. 5.

    Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта и захарта, и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от страните на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.

  6. 6.

    Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 8-9 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато тя се тръсне.

  7. 7.

    Тестото се шприцова върху хартия за печене с гладък шприц, като се оставя по-голямо разстояние между еклерите. Разбиват се продуктите за яйчната глазура и с нея се намазват еклерите, като леко се притискат с вилица. Пекат се в загрята фурна на 200° С за 20-25 мин., докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат. Тестото е достатъчно за 100-120 еклера.

  8. 8.

    Кремът се приготвя, като яйцата и жълтъците се разбиват със захарта. Добавят се брашното и нишестето. Млякото се загрява до кипване и се сипва в яйчната смес, като се бърка непрекъснато. Слага се на котлона и се бърка на слаб огън, докато кремът стане много гъст. Маслото се разделя на 8 парчета и се прибавя бучка по бучка към горещата смес, при непрекъснато бъркане, докато се поеме и кремът стане гладък и блестящ. Налива се и ликьорът. Оставя се да изстине, като се разбърква от време на време. Еклерчетата се пълнят с получения крем муселин.

  9. 9.

    Карамелът се приготвя, като захарта се смесва с водата и се слага на котлона. Щом заври, се добавя глюкозата. Вари се на бавен огън, докато се получи светъл карамел. Върха на всяко еклерче се потапя в карамела и се слага да се втвърди с карамелената част надолу върху хартия за печене. С няколко лъжици карамел върху хартия за печене се рисуват различни свободни форми за върха на тортата. Оставят се да се втвърдят.

  10. 10.

    От картон се оформя конус, който се покрива с фолио и се намазва с олио. Еклерчетата се залепват едно за друго с карамел и се подреждат на редове куполообразно. Завършва се с фигурка от карамел. Щом се втвърди, захарната кула се освобождава от конуса и се слага върху основата. За по-тържествен вид се връзва панделка.


Галерия
Ян. 2009
Още подобни рецепти
Коментари