Начало За нас Реклама Контакти

Ягодова торта с еклери

Снимка за Ягодова торта с еклери
240
Време за приготвяне: 240 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

В сладкарското изкуство ягодите винаги са били любим продукт заради нежното ухание, баласирания вкус и забележителния външен вид. Ефирната торта с еклери успява с лекота да разкрие всички тези качества на свежите пролетните плодове. 

СъставНеобходими продукти за 1 торта

  1. за основата:
  2. ½ ч. ч. фина кристална захар
  3. ⅔ ч. ч. пудра захар
  4. 1 ч. л. ванилена захар
  5. ½ ч. л. сол
  6. 6 белтъка
  7. 40 мл гореща вода
  8. ½ ч. л. лимонена киселина
  9. ½ ч. ч. брашно
  10. за еклерите:
  11. 125 мл вода
  12. 60 г масло
  13. 1 щипка захар
  14. 1 щипка сол
  15. ½ ч. ч. брашно
  16. 3 яйца със стайна температура
  17. за крема:
  18. 350 г крем-сирене Light
  19. 150 г стопен бял шоколад
  20. 100 г цедено кисело мляко
  21. 3 с. л. пудра захар
  22. 1 ч. л. ванилена захар
  23. 1 ч. л. фино настъргана кора от портокал
  24. 1 с. л. желатин
  25. 300 г пасирани ягоди
  26. 200 мл сметана 35%
  27. за украса:
  28. 50 г бял шоколад
  29. 2 с. л. пудра захар
  30. за марципана за моделиране:
  31. 400 г марципан
  32. 250 г пудра захар
  33. 1 ч. л. желатин
  34. ½ белтък
  35. 1 есенция ванилия
  36. 1-2 с. л. царевично нишесте
  37.  сладкарски бои
  38.  сладкарски формички и инструменти

  39.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Кристалната захар се разбърква с пудрата захар, ванилията и солта. В купа се слагат белтъците, горещата вода, половината от захарната смес и лимонената киселина. Разбиват се 2 мин. с миксер на високи обороти. Прибавя се останалата захар и се бие още 3-4 мин. на средни обороти, докато сместа стане на гъста пяна. Брашното се пресява върху пяната и се разбърква внимателно с шпатула отдолу нагоре, докато сместа стане еднородна. Всичко се сипва във форма с подвижни стени, която не е намазана с мазнина и не е застлана с хартия за печене. Пече се в загрята фурна на 180° С около 35 мин. След изпичането формата веднага се обръща с дъното нагоре и се поставя върху решетка да изстине поне за 2 часа. Чак след това блатът се освобождава с нож от стените и дъното на формата.

  2. 2.

    Блатът отново се слага на дъното на формата. Стените може да се покрият с лента от ацетатно фолио или със сгънато на две алуминиево фолио.

  3. 3.

    За еклерите в тенджера се смесват водата, маслото, захарта и солта. Загряват се на умерен огън. Щом сместа заври, се добавя брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица 2-3 мин., докато започне да се отделя от стените на съда и стане меко и гладко. Тестото се охлажда 2-3 мин., слага се в купа и с разбиване се добавят яйцата едно по едно, докато се абсорбират напълно от сместа. Още горещо тестото се шприцова върху хартия за печене на кръгли еклери. Охлаждат се до стайна температура. Фурната се загрява на 190° С. Пекат се 7 мин., като вратата на фурната е леко открехната с помощта на дръжката на дървена лъжица. Пекат се още около 13 мин. Трябва да получат богат карамелен цвят, за да не спаднат след изваждането. Още докато са топли, капачетата им се отрязват с нож за хляб. Оставят се да изстинат.

  4. 4.

    За крема сиренето PHILADELPHIA Light се разбива със стопения шоколад. Прибавят се цеденото мляко, кората от портокал, пудрата захар и ванилената захар. Желатинът се разбърква с 50 мл студена вода. След 10 мин. се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, без да завира. Сипва се в пасираните ягоди. Ягодовата смес се прибавя към сместа със сиренето. Половината от сместа се сипва върху блата. Срязаните ягоди се подреждат със срязаната част към стената. Охлажда се, докато се втвърди.

  5. 5.

    Сметаната се разбива и се смесва с останалата половина от ягодовия крем. Еклерите се напълват и се подреждат върху тортата. Тортата може да се поднесе и така, поръсена с пудра захар и с настърган бял шоколад.

  6. 6.

    За ефектна украса марципанът и пресятата захар се затоплят поотделно до 40° С във фурната, покрити с алуминиево фолио. Желатинът се накисва в 3 с. л. студена вода и се стопява на водна баня или в микровълновата фурна, без да завира. Марципанът се натрошава в купа и се обърква с топлия желатин, белтъка и есенцията. Добавя се захарта и се омесва на тесто с леко намаслени в олио ръце. Ако е много меко, тестото се доомесва с още малко пудра захар и лъжица пресято нишесте.

  7. 7. .

    Една трета от марципановото тесто се оцветява в зелено, 1/3 - в червено и топче колкото орех - жълто. Бялото тесто се разточва между два слоя прозрачно фолио и се изрязва с формичка за черешов цвят. Цветчетата се поставят върху гъба, застлана с прозрачно фолио и в средата им се притиска по едно жълто топче за тичинки. От зеленото се изрязват листа, които се съединяват по три. От червено тесто се оформят ягодки, които се набождат, за да се наподобят семенца. От формичка за малка маргаритка се изрязват зелени чашки и се слагат върху ягодките. Цветовете, листата и ягодките се поставят върху еклерите.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Май 2012
Още подобни рецепти
Коментари