Начало За нас Реклама Контакти

Медена торта с еклери

Снимка за Медена торта с еклери
200
Време за приготвяне: 200 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Всяка рецепта има своя чар и неподражаем резултат, но някои ястия са наистина забележителни. Какво нарежда тортата с медени еклери между тези уникално добри кулинарни достижения? Като оставим настрана чудесния й и нежен вкус, това са пълната липса на бяла захар – сладостта идва от натуралния мед в блатовете, направени от фурми и кокос и в кадифения крем муселин, който изпълва еклерите от класическо френско парено тесто. Всичко това е придружено от шоколадов крем и много ядки. Разнообразието от текстури е майсторски балансирано и завършено, а тортата изглежда и е достойна за всеки повод – от най-романтичния до най-тържествения.

СъставНеобходими продукти за 1 торта

  1. за блатовете:
  2. 200 мл течен мед
  3. 300 мл вода
  4. 200 г меки фурми без костилки, нарязани
  5. 1 ч. л. сода бикарбонат
  6. 60 г меко масло
  7. 2 яйца
  8. 1 ч. ч. брашно
  9. 3 с. л. какао
  10. 1 щипка сол
  11. 1 ч. л. бакпулвер
  12. ½ ч. ч. кокосови стърготини
  13. 1 ч. ч. едро смлени орехи
  14. за еклерите:
  15. 250 мл вода
  16. 125 г краве масло
  17. 1 ч. ч. брашно
  18. ½ ч. л. сол
  19. 4-5 яйца
  20. за яйчната глазура на еклерите:
  21. 1 яйце
  22.  щипка сол
  23. за белия крем:
  24. 3 жълтъка
  25. 2 яйца
  26. 2 с. л. брашно
  27. 2 с. л. царевично нишесте
  28. 750 мл прясно мляко
  29. 1 шушулка ванилия или есенция ванилия
  30. 125 г меко краве масло
  31. 200 мл мед
  32. 3 с. л. ликьор или ром по избор
  33. за шоколадовия крем:
  34. 300 г тъмен шоколад
  35. 200 г сметана
  36. 1 с. л. мед
  37. 2 с. л. ром или коняк
  38. за украса:
  39. 100 г бадеми или орехи
  40. 100 г стопен шоколад
  41. 1 с. л.масло
  42. 10 лешника
  43.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Водата се слага да заври. Добавят се фурмите и содата и всичко се оставя да покъкри 10 мин. Охлажда се.

  2. 2.

    Маслото се разбива на пяна с меда. Добавят се едно по едно яйцата.

  3. 3.

    Пресяват се заедно брашното, какаото, солта и бакпулверът. Добавят се към маслената смес. Слагат се фурмите заедно с течността, кокосовите стърготини и орехите. Сместа се пече в две тавички с диаметър 26 см, застлани с хартия за печене. Охлаждат се.

  4. 4.

    Еклерите се приготвят, като водата се кипва с маслото, след което се отстранява от огъня. Прибавя се брашното, смесено със солта, и се разбива енергично с дървена лъжица. Връща се отново на котлона и се разбърква, докато стане на гладка топка и се отдели от страните на съда. Оставя се леко да се охлади, но трябва да е все още горещо.

  5. 5.

    Яйцата се разбиват и бавно се прибавят на 4-5 порции към тестото, като непрекъснато се разбърква, докато се поемат напълно. Готовото тесто трябва да е плътно и лъскаво и да пада от лъжицата, когато тя се тръсне.

  6. 6.

    Тестото се шприцова върху хартия за печене с гладък шприц, като се оставя по-голямо разстояние между еклерите. Разбиват се продуктите за яйчната глазура и с нея се намазват еклерите, като леко се притискат с вилица. Пекат се в загрята фурна на 200° С за 20 - 25 мин., докато добият хубав светлокафяв цвят, след което се охлаждат. Тестото е достатъчно за 50 еклера.

  7. 7.

    Кремът се приготвя, като яйцата и жълтъците се разбиват. Добавят се брашното, нишестето и ванилията. Млякото се загрява до кипване и се сипва в яйчната смес, като се бърка непрекъснато. Слага се на котлона и се бърка на слаб огън, докато кремът се сгъсти. Охлажда се. Маслото се разбива на пяна с меда. Към маслото се добавя лъжица по лъжица при непрекъснато разбъркване яйчният крем. Налива се и ликьорът. Еклерите се пълнят с получения крем.

  8. 8.

    За шоколадовия крем сметаната се слага да заври и се налива върху нарязания шоколад. Разбърква се, докато се разтопи. Слагат се медът и ромът. Когато изстине, се покрива с фолио и се слага в хладилника за 1-2 часа. Трябва да е все още леко течен.

  9. 9.

    Единият блат се слага на дъното на форма с подвижни стени. Върху него се подреждат два реда еклери. Заливат се с шоколадовия крем. Поставя се другият меден блат и се слага за една нощ в хладилника.

  10. 10.

    Махат се стените на формата. Залива се със стопения шоколад заедно с маслото. Отгоре се подреждат във вид на пирамида останалите еклери и се украсяват с пчели от бадеми и лешници.

  11.  

Галерия
Подходящи типове вина
Септ. 2011
Още подобни рецепти
Коментари
Коментари 0 коментара
Напиши коментар
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.