Начало За нас Реклама Контакти

5 рецепти с шаран за Никулден

Снимка за 5 рецепти с шаран за Никулден

Рибата е един от най-използваните символи на ранното християнство и може би затова тя се е превърнала в такъв и за Никулден - третият подред празник (след св, Варвара и св. Сава съотв. 4 и 5 декември), свързан с Коледа.

В България пълненият шаран е универсална традиция зе деня на моряците, рибарите и банкерите и споделянето на рецепти за празничното ястие е тема, която тези дни е особено застъпена в битовите разговори. За да се включим адекватно и за да бъдем полезни, ви предлагаме 5 изпитани и гарантирано вкусни начина да се сготви едрата сладководна риба.

Рибникът - шаран в тесто, се счита за традиционното ястие на Никулден. Обикновено се приготвя пълнен с лук, домати, орехи и стафиди. Рецептата изисква малко повече време за приготвяне, затова тичайте към магазина още отсега и пригответе престилката и тавата.

 

Тази рецепта е от видинския край, където със сигурност са изпипали майсторството да готвят за Никулден.

 

 

Възможно е пълнената риба да се е появила в българската кухня заради влиянието на еврейската кулинарна култура, но сега вкусното блюдо са едва ли не задължително за Никулден.

 

Пърженият шаран е класическа българска благинка, която намира вкусно партньорство с дъхавото кисело зеле, контрастиращо на фона на, да си признаем, мазничката риба.

 

Обикновено хората харесват или само морска, или само сладководна риба. Тази рецепта пък обединява и двата вкуса и това без съмнение е за добро.

от Меню Дек. 2018
Коментари