Начало За нас Реклама Контакти

„Храната – италианското щастие“

Снимка за „Храната – италианското щастие“

Всеки, който обича книгите, изпитва радост при появата на нова интересна творба. И всеки, който разбира културата на храната, е жаден за хубави книги по темата. Затова и представянето на последното издание на „Авлига“ направи щастливи много ценители – особено онези, които проявяват задълбочен интерес към великата италианска гастрономия.

„Храната – италианското щастие“ на Елена Костюкович е едно сериозно обяснение в любов към Италия и нейната храна - обширно и задълбочено. Не е готварска книга, а увлекателно антропологическо изследване на италианската кухня по области, групи емблематични продукти, важни явления, кулинарни техники, начини на хранене, ритуали, празници... Разказани са историите на местните храни и привички, механизмите за създаване или съществуване на различни традиции и особености в отделните краища на Апенинския полуостров. Всъщност за такава книга би си мечтала всяка национална кулинарна култура – книга за онези читатели, чиито интерес към храната се простира отвъд чистия възторг от вкуса или свежестта на продуктите... И забележете, написана е от рускиня.

Елена Костюкович е превела от италиански на руски всички романи на Умберто Еко, който пък е автор на предговора за книгата й. Ето какво казва в него италианският ерудит:
„...Аз имам изключително важни причини да напиша този предговор... Защото Елена, която на всичкото отгоре се оказва поразително дълбок познавач на италианската кухня във всевъзможните й сложни нюанси и потайни дълбини, сякаш ни води за ръка (може да се каже подмамва ни с аромата, запленява ни със съблазняващите й вкусове) и заедно с нея ние се впускаме в това кулинарно пътешествие не само за да узнаем всичко за италианските ястия, а по-скоро за да научим всичко за самата Италия... В Италия важи в по-голяма степен, отколкото във всяка друга страна (въпреки че този закон е характерен и за други държави) правилото, че да опознаеш и разбереш кулинарията, означава да разбереш характера на онези, които населяват страната...“

Изданието на български е солидно, илюстрирано с поразителни черно-бели снимки, които артистично предават духа на Италия, италианците и тяхната кухня. Книгата, издадена както с твърди, така и с меки корици, може да намерите във всички големи книжарници на страната ни.
 

от Веселина Маринова Февр. 2016
Рецепти по темата
Коментари