Начало За нас Реклама Контакти

Портокалово-морковена торта

Снимка за Портокалово-морковена торта
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна

Напук на популярния виц, нашето морковено сладкарско предложение е чудесно на вкус, а както се вижда и на външен вид. И за да не бъдат оранжевите кореноплоди единственият необичаен продукт в този десерт, ефектната торта е декорирана с тиквени семки. Приемете това сладко предизвикателството!

СъставНеобходими продукти за 0

  • за бисквитеното тесто:
  • 150 г обелени и смлени бадеми
  • яйца
  • 3 с. л. гореща вода
  • 150 г захар
  • 1 пакетче ванилена захар
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 250 г фино настъргани моркови
  • 100 г пшенично брашно
  • равна лъжичка бакпулвер
  • за портокаловия крем:
  • 1 пакетче желатин
  • 1 пакетче пудинг ванилия
  • 40 г захар
  • 250 мл портокалов сок
  • 150 мл сок от моркови
  • 1 с. л. настъргана кора от портокал
  • 400 г студена сметана
  • за декорация:
  • 50 г пудра захар
  • 200 г марципан / фондан
  •  червена, зелана, жълта и синя сладкарска боя
  •  тиквени семки
  • 50 г кокосови стърготини, оцветени в зелено

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Яйцата се разбиват с горещата вода за 1 мин. на най-високата степен на миксера.

  2. 2.

    Смесват се захарта, портокаловата кора и ваниловата захар и се добавят към яйцата. Разбиват се още 2 мин. и се слагат морковите и бадемите.

  3. 3.

    Брашното се пресява с бакпулвера и се прибавя към тестото, като се разбърква с дървена лъжица.

  4. 4.

    Пече се във форма, застлана с хартия за печене, в предварително загрята фурна за около 40 мин. След като блатът изстине, се разрязва хоризонтално на две части.

  5. 5.

    Кремът се приготвя, като желатинът се разбърква с 8 с.л. студена вода и се оставя да набъбне.

  6. 6.

    Портокаловият сок и сокът от моркови се слагат да заврат заедно с кората от портокал. Пудингът се разбърква със захарта и 50 мл студена вода и се добавя при непрекъснато разбъркване към врящия сок. Разбърква се 1-2 мин., отстранява се от огъня и се слага желатинът. Разбърква се от време на време, докато изстине напълно.

  7. 7.

    Сметаната се разбива и се прибавя към пудинга. Половината от крема се слага върху долната част на тортата, покрива се с горната и се намазва с останалия крем.

  8. 8.

    Пудрата захар се омесва с марципана. Половината от него се разточва и се изрязва кръг с диаметър 12 см. Поставя се в центъра на тортата.

  9. 9.

    Останалото количество марципан се оцветява в оранжево и зелено за морковите и с няколко капки синьо, зелено и червено се оцветява малка част от него в сиво за заека. Моделират се моркови и заек. Ако марципанът лепне прекалено много, върховете на пръстите се потапят в царевично нишесте.

  10. 10.

    Бордът на тортата се посипва с кокосови стърготини, а отстрани се подреждат семките.


Галерия
Апр. 2009
Още подобни рецепти
Коментари