Начало За нас Реклама Контакти

Ягодов козунак

Снимка за Ягодов козунак
210
Време за приготвяне: 210 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Класическа рецепта за козунак, щедро обогатена с плодове и ядки. Гарантираме ви, че ако се възползвате от нея, със сигурност ще се справите с нелеката задача по приготвянето на традиционния великденски десерт.

СъставНеобходими продукти за 2 броя

  • за маята:
  • 30 г мая
  • 1 ч. л. захар
  • 50 мл прясно мляко
  • 1 с. л. брашно
  • за тестото:
  • 1,3 кг брашно
  • 6 яйца
  • 2 ч. ч. захар
  • ½ ч. л. сол
  • 200 мл прясно мляко
  • 250 г разтопено краве масло
  • 1 ч. л. ванилова есенция
  •  фино настаргъна кора от 1 лимон
  • 1 ч. ч. сушени ягоди или стафиди
  • 1 ч. ч. белени бадеми
  • 1 жълтък за намазване
  • ½ ч. ч. захар на едри кристали за поръсване

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Всички продукти се оставят на стайна температура за няколко часа. Маята се разтваря в хладкото мляко заедно със захарта и брашното. Оставя се на топло за 20 мин., докато втаса добре.

  2. 2.

    Брашното се пресява и в средата се прави кладенче. Яйцата се разбиват със захарта и млякото. Сместа се сипва в кладенчето заедно с втасалата мая, половината от маслото, есенцията и лимоновата кора. Замесва се тесто. Ако е необходимо, се прибавя още малко брашно или прясно мляко. Тестото се меси около 20 мин., като ръцете се потопяват от време на време в останалото разтопено масло, докато свърши. Оформя се топка и се слага да втаса в дълбок покрит съд, намазан с масло за около 2-2,5 ч. Обемът на тестото трябва да се е удвоил.

  3. 3.

    Втасалото тесто се премесва отново, като се добавят нарязаните ягоди или стафидите. Оформят се козунаци с различна форма. Оставят се да втасат отново около 50 мин. Намазват се с жълтък и се поръсват с бадемите и захарта.

  4. 4.

    Пекат се 10 мин. на 220° С и 30 - 40 мин. на 200° С. Ако покафенеят прекалено бързо, се покриват с фолио.


Апр. 2010
Още подобни рецепти
Коментари