Начало За нас Реклама Контакти

Шоколадова торта с пияни вишни

Снимка за Шоколадова торта с пияни вишни
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Тази торта не бихте я поднесли току-тъй, нали? Самият й външен вид задължава! А като се вгледате в детайлите, ще видите, че не е много подходяща за детски рожден ден. Но за дамско следобедно парти някоя лятна събота е просто перфектна! Предупредете обаче приятелките си да дойдат пеша, за да си нямат после неприятности с КАТ. Да ви е сладко!

СъставНеобходими продукти за 1 торта

  • за блата:
  • 260 г брашно
  • 500 г пудра захар
  • 10 яйца
  • 3 с. л. какао
  • за крема:
  • 6 с. л. какао
  • 100 мл коняк
  • 300 г масло
  • 120 мл прясно мляко
  • 200 г захар на кристали
  • 250 г пудра захар
  • 8 яйца
  • 2½ ч. ч. вишни без костилките
  • 200 г натурален шоколад
  • 2 пакетчета ванилена захар
  • 50 г филирани бадеми или други ядки
  • 200 мл разбита сметана за украса

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Два дни преди да се направи тортата, вишните се накисват в коняка и 3 с. л. захар. Съдът се покрива плътно и се поставя в хладилника.

  2. 2.

    Блатът се приготвя, като яйцата се разбиват на гъст крем със захарта и към тях се прибавят пресятото брашно с какаото. Сместа се изсипва във висока форма, която е намазана с масло и е поръсена с галета. Пече се в предварително загрята фурна на 180° С. Готовността на блата се проверява, като клечка за зъби се забива в центъра на блата - когато се извади, тя трябва да е суха.

  3. 3.

    За крема - захарта на кристали се смесва с какаото и 80 мл от прясното мляко. Прибавят се леко разбитите яйца. Сместа се поставя на водна баня и се разбърква до сгъстяване. Маслото се разбива на пяна с пудрата захар. Яйчният крем се прибавя лъжичка по лъжичка към масления, слага се ванилията. Какаовият крем е готов.

  4. 4.

    От изстиналия блат се отрязва хоризонтално пласт с дебелина 1,5 см. Издълбава се внимателно меката вътрешност на долната част. В нея се слагат 2/3 от какаовия крем. Върху него се подреждат половината от отцедените от коняка вишни. Останалият крем и вишни се смесват с отделената мека част на блата. Получената смес се разпределя върху вишните и се захлупва с капака.

  5. 5.

    Така сглобената торта се залива с глазура, приготвена от стопения на водна баня шоколад и 40 мл прясно мляко. Тортата се украсява с филирани бадеми, сметана, шоколадови стружки, захарни перли и вишни.


Галерия
Ян. 2004
Още подобни рецепти
Коментари