Начало За нас Реклама Контакти

Златно портокалово суфле

Снимка за Златно портокалово суфле
170
Време за приготвяне: 170 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - концентрат

Възхитителна празнична рецепта за всички, които знаят, че няма по-съвършено ястие от един хармонично балансиран десерт. Сладко, кисело и сметаново са вкусовете, които диктуват тази златна торта за бели и златни дни.

СъставНеобходими продукти за 12 порции

  • за основата:
  • 120 г захар + 2 с.л.
  • 80 г брашно
  • 100 г смлени лешници, орехи или бадеми
  • 50 г разтопено масло
  • 1 капсула ванилова есенция
  • жълтъка
  • белтъка
  • за пълнежа:
  • 300 г крем сирене (или маскарпоне)
  • ½ чаша пудра захар
  • 1 пакетче ванилия
  • 1 с. л. желатин
  • 2 ч. ч. вода
  • 200 г заквасена сметана
  • 300 г течна подсладена сметана
  • 4 с. л. пудра захар за сметана
  • 1 с. л. настъргана портокалова кора
  • 250 г тъмен шоколад
  • 100 г захар
  • 4 с. л. портокалов ликьор
  • 4 с. л. портокалов мармалад
  •  захаросани портокали за украса
  •  златен варак за украса, по желание
  • за захаросаните портокали:
  • портокала
  • ⅔ ч. ч. захар за сиропа
  • ½ ч. ч. захар за овалване
  • ½ ч. ч. вода

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Основата се приготвя, като белтъците се разбиват на сняг с 2 с.л. захар и щипка сол. Жълтъците се разбиват със 120 г захар, докато побелеят. Към жълтъците се прибавят разтопеното масло и смлените ядки. Слагат се белтъците и пресятото брашно. Сместа се изсипва в намаслена, поръсена с брашно по-висока форма за торта. Пече се около 45 мин. на 180°С.

  2. 2.

    Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя Пълнежът се приготвя, като крем сиренето се разбива със захарта и ванилията до получаването на гъст крем. Прибавят се заквасената сметана, течна сметана, портокаловата кора и 2 с.л. портокалов ликьор. Всичко се разбива с миксер на крем. Желатинът се разтваря във водата и леко се загрява, докато се разтопи. Не бива да завира. Охлажда се. Прибавя се към крема.

  3. 3.

    Готовият блат се слага обратно в тортената форма, напръсква се с портокалов ликьор, намазва се с портокалов мармалад и се покрива с крема. Охлажда се около 2 часа, докато стегне желатинът.

  4. 4.

    Шоколадът се разтопява на водна баня и се размазва върху хартия за печене на пласт с дебелина 2 мм. След като се втвърди с остър нож се нарязва на малки еднакви правоъгълничета със страна 2-3 см и малко по-високи от тортата. Ако имате златен варак, срежете го на ленти широки 1 см, заедно с хартията и без да докосвате златния слой. Натиснете леко златната част към шоколада. Сложете по малко злато на всички правоъгълничета.

  5. 5.

    Суфлето се поставя в чиния и отстрани ветрилообразно се подреждат шоколадовите правоъгълници. Украсява със захаросани портокали и захарни перли.

  6. 6.

    Захаросаните портокали се приготвят, като се нарязват на резенчета с дебелина 3 мм. Заливат се със студена вода и се варят на тих огън 20 мин. Водата им се отлива и отново се заливат със студена вода. Варят се около 10 мин. Измиват се със студена вода.

  7. 7.

    Захарта за сиропа и водата се слагат да заврат. Когато захарта се разтвори се слагат портокаловите парченца и се варят на тих огън още 10 мин. Отстраняват се от огъня и се оставят да изстинат в сиропа. Отцеждат се и се овалват в ½ ч.ч. захар.

Съвет:
Златен варак можете да намерите в магазините за художнически материали. Един лист струва около 3 лв.

Галерия
Февр. 2008
Още подобни рецепти
Коментари