Начало За нас Реклама Контакти

Зимен сладкиш със сушени плодове и ядки

Снимка за Зимен сладкиш със сушени плодове и ядки
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Фантазия от ядки, сушени плодове и тъмен шоколад, този уханен сладкиш има силно въздействие върху сетивата и предизвиква различни стонове на удоволствие - от "Ауу.. до "Ммм..." или просто мечтателни въздишки.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 150 г бразилски или обикновени орехи
  2. 120 г белени бадеми
  3. 100 г лешници
  4. 150 г сушени кайсии
  5. 100 г сушени червени боровинки
  6. 100 г сушени ябълки
  7. 100 г сушени круши
  8. 100 г фурми
  9. 200 г тъмен шоколад, ситно нарязан или настърган
  10. ⅔ ч. ч. брашно с набухватели
  11. 2 големи яйца
  12. ½ ч. ч. кафява захар
  13. 125 г меко масло
  14. 1 с. л. портокалов ликьор или ром
  15. за глазиране:
  16. 4 с. л. мармалад от кайсии
  17. 1 с. л. портокалов ликьор или коняк
  18.  коктейлни череши, ядки и сушени плодове за гарниране

  19.  

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Запазват се по няколко от сушените плодове и ядките за украса. Ядките се слагат с 1 с. л. от захарта да се смелят едро или се нарязват. Разбъркват се с нарязаните сушени плодове, шоколада и пресятото брашно.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват с останалата захар на пяна и се прибавя маслото. Добавят се при ядките, заедно с ликьора.

  3. 3.

    Сладкишът се сипва в тавичка 30 х 20 см, застлана с хартия за печене. Притиска се добре с влажна ръка. Пече се на 165° С за около 1 час. Оставя се в тавата за 20 мин. и се обръща да се охлади. Така приготвен, сладкишът може да се намаже с ром или коняк, да се увие в прозрачно фолио и след това в алуминиево и да се съхранява в хладилника 2-3 седмици.

  4. 4.

    Преди сервиране се нарязва на парчета. Мармаладът от кайсии се загрява заедно с ликьора. Намазва се сладкишът, поръсва се със запазените плодове и ядки, които също се намазват с глазурата.


Подходящи типове вина
Ян. 2013
Още подобни рецепти
Коментари