Начало За нас Реклама Контакти

Жътварска пита

Снимка за Жътварска пита
90
Време за приготвяне: 90 минути
III
Степен на трудност - Сложна

В този живот има лесни, по-трудни и доста сложни неща. Жътварската пита, приготвяна по случай Кръстовден, може спокойно да се причисли към третия вид. Но това не бива да ви отчайва, защото, изпробвайки сложни рецепти, вие ще добиете по-голям опит в кулинарното изкуство, пък дори ястието (или в случая - питката) да не стане от първия път. Както казва народът - никой не се е родил научен, а пък в Германия имат една много хубава приказка: "Човек можа да остарее като крава и пак да научи нещо ново." Защо точно крава никой не знае, но не това е същественото. По-важно е да не се притеснявате пред по-трудните неща и спокойно да се осмелявате да ги правите.

СъставНеобходими продукти за 1 питка

 • за тестото:
 • 900 г / 8 ч. ч. бяло брашно
 • 1 с. л. сол
 • 15 г прясна мая
 • 75 мл/ 5 с. л. топло прясно мляко
 • 400 мл вода
 • за намазване:
 • 1 яйце
 • 1 с. л. прясно мляко

Начин на приготвяне

 1. 1.

  Тава с размери най-малко 38/33 см се намазва с олио.

 2. 2.

  Брашното и солта се пресяват заедно в голяма купа и в центъра се прави кладенче.

 3. 3.

  Маята се разтваря в млякото и заедно с водата се изсипва в брашното. Обърква се на тесто, което се меси, докато стане еластично, за 10-15 мин.

 4. 4.

  Тестото се слага в намаслена купа, покрива се и се оставя да втаса на стайна температура около 2 часа или докато удвои обема си.

 5. 5.

  Тестото се изважда от купата, премесва се отново върху набрашнена повърхност и се оставя да си почине 10 мин. Разделя се на 2 части. Едната част се разточва на елипса около 35/24 см. Елипсата се прегъва леко на две по дължина и с помощта на остър нож се изрязва във форма на гъба (виж схемата). Отново се разгъва. "Пънчето" трябва да е дълго около 18 см.

 6. 6.

  "Гъбата" се слага върху приготвената тава, надупчва се с вилица и се намазва с вода. Покрива се с фолио и се оставя настрана. Изрезките се смесват с останалото тесто и всичко се разделя на 3 части. Едната част се разточва на правоъгълник 28/18 см и се нарязва на лентички с дължина 18 см, които ще са стеблата на житните класове. Получените стебла се подреждат плътно едно до друго върху "пънчето" на гъбата. Намазват се с разбитото яйце с млякото.

 7. 7.

  Втората част от тестото се разделя на 100 малки парчета, на които се придава продълговата форма и се нарязват с помощта на ножица като класове. Всички получени класове се подреждат в горната част на "гъбата". От останалата 1/3 от тестото се приготвя панделка - сплетена на плитка. Всичко се намазва с яйчената глазура.

 8. 8.

  Питата се пече 15 мин на 200°С и се допича на 180°С още 20-30 мин.

Съвет:
Ако питата се остави да се пече по-дълго на по-ниска температура, става чудесна и дълготрайна есенна украса за дома.

Галерия
Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари