Начало За нас Реклама Контакти

Зелник с пресен лук и извара

Снимка за Зелник с пресен лук и извара
180
Време за приготвяне: 180 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Зелникът се нарича така не защото се прави със зеле, а защото плънката му най-често е зелена - от спанак, лапад, киселец, лобода и, разбира се, зелен лук.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • за тестото:
  • 20 г прясна мая
  • 1 ч. л. мед
  • 250 мл хладка вода
  • 1 яйце
  • 1 ч. л. сол
  • 500 г брашно
  • за пълнежа:
  • 3 връзки зелен лук
  • 2 яйца
  • 200 г извара
  • ½ ч. л. самардала или сол на вкус
  • за заливане:
  • 70 г масло
  • 1 с. л. брашно
  • 1 ч. л. прясна мащерка
  •  морска сол за поръсване
     

Начин на приготвяне

  • 1.

    Маята се разтваря във водата, прибавят се медът и 2 с. л. от брашното. Оставя се за 10 мин., за да втаса.

  • 2.

    Брашното се пресява и се разбърква със солта, в средата му се прави кладенче и в него се сипват втасалата мая и яйцето. Разбърква се с дървена лъжица, докато се оформи тесто. Меси се около 10 мин., докато стане гладко и еластично. Разделя се на две топки. Оставя се да втасва 60 мин..

  • 3.

    За пълнежа лукът се нарязва, слага се в гевгир и се залива бавно с 2 л кипяща вода. Подсушава се и се разбърква с яйцата, изварата и самардалата.

  • 4.

    Всяка топка тесто се разточва на кора с диаметъра на тавата – 26 см. Първата кора се слага на дъното на тава, намазана с масло, отгоре се слага пълнежът и се покрива с втората кора. Оставя се да втасва 1 час.

  • 5.

    Маслото се стопява, добавят се брашното и мащерката и се разбъркват за минута на тих огън.

  • 6.

    Зелникът се нарязва на квадратчета, залива се с горещото масло и се оставя да втасва още 15 мин. Поръсва се със солта. Слага се в загрята на 220˚ С фурна да се пече 15 мин., като се пръска с пулверизатор в началото на печенето и се допича на 200° С, докато се зачерви.
     


Подходящи типове вина
Май 2013
Още подобни рецепти
Коментари