Начало За нас Реклама Контакти

Зелник с праз, маслини и гъби

Снимка за Зелник с праз, маслини и гъби
90
Време за приготвяне: 90 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Традиционната българската кухня е богата на тестени изделия, като много от тях се радват на щедри месни и зеленчукови пълнежи. Като тази рецепта с маслини и праз лук.

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • за тестото:
  • 800 г брашно
  • 20 г мая за хляб
  • 1 ч. л. захар
  • 1 ч. л. сол
  • 50 мл олио
  • 300 мл вода
  • за плънката:
  • 500 г праз, почистен от зелените части и нарязан на фини кръгчета
  • 100 г черни маслини без костилки
  • 50 мл олио
  • 200 г гъби, нарязани на ситно
  • 50 мл вода
  • 1 ч. л. лимонов сок
  1.   сол на вкус
  2.   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Маята се размива в 5-6 с. л. хладка вода, прибавят се 2-3 с. л. брашно и захарта. Оставя се да втаса 20 мин. Останалото брашно се пресява, прибавят се в него втасалата мая и водата и се замесва тесто. Разделя се на 3 топки, които се намазват с олио и се оставят да втасат 30 мин. Двете топки се намазват отново с мазнина, слагат се една върху друга и се разточват на кръг, който е по-голям от диаметъра на тавата. Кората се слага в намазана с олио тава.

  2. 2.

    Плънката се приготвя, като в сгорещеното олио се запържва празът, прибавят се гъбите, маслините и водата. Когато водата изври, плънката се подправя със сол, пипер и лимонов сок.

  3. 3.

    Готовият пълнеж се изсипва в тавата. Третата топка се разточва и с нея се покрива тавата. С долната кора се прави ръб. Отгоре се намазва с мазнина или жълтък и се пече в умерена фурна до зачервяване. Зелникът се сервира топъл.

Идея:

Вместо тесто с мая, зелникът може да се приготви с кори за баница. Вместо гъби може да се прибави ориз - ½ ч. ч.ориз и 1 ч. ч. вода. Зелникът става още по-вкусен, ако му се прибави 200 г натрошено сирене.

Подходящи типове вина
Ян. 2003
Още подобни рецепти
Коментари