Начало За нас Реклама Контакти

Зелени еклери

Снимка за Зелени еклери
90
Време за приготвяне: 90 минути
I
Степен на трудност - Лесна
Подходяща напитка - вино

Малките еклери са лесни за приготвяне и внасят ведра кулинарна радост на всяко парти. И както се вижда от тази рецепта, те могат да бъдат деликатно гарнирани с чудесен солен пълнеж, вместо с класическия сладкарски крем патисиер.

СъставНеобходими продукти за 8 порции

  • за еклерите:
  • 1 ч. ч. вода
  • 50 г замразен спанак
  • 100 г масло
  • 1 ч. ч. брашно
  • 1 щипка чесън на прах
  • ⅓ ч. л. сол
  • 4 яйца
  • за пълнежа:
  • 300 г крем сирене
  • 3 с. л. заквасена сметана
  • 1 ч. л. настърган хрян или горчица
  • ½ ч. л. пресован чесън
  • 100 г шунка или прошуто на тънки резени
  • ½ краставица за гарниране

Начин на приготвяне

  • 1.

    В тенджера се слагат да заврат водата, спанакът, маслото и солта. Смесват се брашното и чесънът на прах. Щом водата заври и спанакът се разтопи, се сипва брашното наведнъж. Бърка се с дървена лъжица на котлона, докато се образува топка. Оставя се да се охлади за 2-3 мин. При непрекъснато разбъркване се добавят едно по едно яйцата, докато напълно се поемат.

  • 2.

    Върху хартия за печене с помощта на лъжичка или шприц от сместа се оформят топки, като между тях се оставя по-голямо разстояние. Слагат се да се пекат в загрята фурна на 200° С за 18 - 20 мин., докато придобият наситен карамелов цвят. Изваждат се от фурната и веднага се срязват с остър нож наполовина, за да излезе горещата пара. Охлаждат се.

  • 3.

    За пълнежа всички продукти без шунката се разбъркват заедно. Еклерите се напълват с крема и се гарнират с парченце шунка и резенче краставица.
     


Подходящи типове вина
Март 2012
Още подобни рецепти
Коментари