Начало За нас Реклама Контакти

Зелена капама

Снимка за Зелена капама
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Възможно е постната капама да звучи като кощунство за традиционалистите, но вярваме, че много от вас ще се насладят на тази необичайна, но свежа и много вкусна версия.

СъставНеобходими продукти за 4

  • 2 тиквички, нарязани на дълги тънки резени
  • 1 с.л. олио за тиквичките
  • 2 с.л. краве масло или зехтин
  • 250 г гъби, нарязани на резени
  • 1 връзка пресен лук, нарязан на ситно
  • 1 връзка пресен чесън, нарязан на ситно
  • 250 г лапад или спанак
  • 2 с.л. пресен джоджен, нарязан
  • 1 ч.ч. ориз
  • 2 сушени червени чушки, натрошени на ситно
  • 3-4 сушени домата, нарязани на ивици
  • 1/2 ч.ч. маслини без костилки
  • 2 ч.ч. горещ зеленчуков или пилешки бульон
  •   сол на вкус
  •   черен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Тиквичките се намазват с олио от двете страни и се слагат да се запекат за 15 мин. във фурна на 210°С върху хартия за печене.

  2. 2.

    В 1 с.л. от маслото се задушават лукът и чесънът. Слагат се гъбите и се разбъркват 3-4 мин. Добавя се джодженът и се посолява леко.

  3. 3.

    В останалата мазнина се слага оризът. Разбърква се, докато стане прозрачен. Добавят се сушените чушки, доматите и маслините. Посолява се на вкус.

  4. 4.

    На дъното на глинен или друг топлоустойчив съд за печене се подреждат половината листа лапад. Върху тях се сипва половината ориз. Отгоре се слагат гъбите. Нареждат се резените тиквички. Върху тях се сипва останалият ориз и се завършва с останалите листа лапад. Всичко се залива с бульона, затваря се с капак или фолио и се слага да се запече за около 20 мин. в загрята фурна на 190°С.

  5. 5.

    Готовото ястие се сервира нарязано, гарнирано с кисело мляко.


Подходящи типове вина
Май 2009
Още подобни рецепти
Коментари