Начало За нас Реклама Контакти

Замъкът на вещиците

Снимка за Замъкът на вещиците
240
Време за приготвяне: 240 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

"Плам, пламти! Котел, бълбукай!
Адска смес, мехури пукай!"

Всъщност мрачно-веселата торта няма нищо общо с вещиците от "Макбет", а е добрият паранормален начин да се задоволи апетита за сладкиши на деца и големи.

СъставНеобходими продукти за 1 торта

  1. за мъфините:
  2. 1½ ч. ч. брашно с набухватели
  3. 1 ч. ч. фино бяло брашно
  4. ¼ ч. ч. какао
  5. 1 ч. л. ванилена захар
  6. 2 ч. ч. фина кристална захар
  7. 125 г меко масло
  8. 4 големи яйца
  9. 250 мл прясно мляко
  10. ½ ч. ч. стафиди
  11. за украса:
  12. 500 г какаов крем с лешници
  13. 10 кръгли шоколадови бисквити
  14. 10 правоъгълни шоколадови бисквити
  15. 10 шоколадови пръчици или пурички
  16. 300 г стопен тъмен шоколадов кувертюр
  17.  цветни желирани бонбони
  18. 6 вафлени фунийки за сладолед
  19. 100 г какао
  20. 5 лешника в шоколад
  21. 50 г нарязан на ситно шоколад или шоколадови пръчици
  22.  цветни захарни топчета или натрошени твърди бонбони
     

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Двата вида брашно се пресяват заедно с какаото и ванилената захар и се смесват със захарта.

  2. 2.

    Към брашнената смес се добавя маслото, нарязано на кубчета, и се стрива на трохи.

  3. 3.

    Разбиват се яйцата с млякото.

  4. 4.

    Към маслените трохи се добавя половината от яйчната смес и добре се разбърква. Сипва се другата половина и отново се разбърква. Слагат се стафидите. Сместа се разпределя в 12 средни форми за мъфини, 2 форми за саварина или кекс и няколко малки форми за мъфини, по желание. Средните се пекат 23 мин. на 180° С. Големите форми се пекат около 30 мин., а малките - около 15 мин. Охлаждат се напълно.

  5. 5.

    Големите форми се се слагат в средата на подноса и се слепват с какаов крем една върху друга. Върху тях се слага 1 среден мъфин. Закрепват се с дървено шишче.

  6. 6.

    Фунийките се овалват в какао и едната се слага върху мъфина. На върха се слага лешник в шоколад, който се залепва със стопен шоколадов кувертюр. От останалите средни мъфини и фунийки по този начин се оформят още 4-5 кули, подреждат се около големите мъфини, намазват се с какаов крем и се поръсват с нарязания шоколад.

  7. 7.

    От правоъгълните и кръглите бисквитите и пръчиците се оформят врати. Слепват се със стопен шоколадов кувертюр. Когато стегнат, се поставят върху мъфините пред кулите.

  8. 8.

    Стопеният кувертюр се темперира до 32° С, сипва се в пош и върху хартия за печене се шприцоват 3-4 дървета. Посипват се със захарни топчета. Останалият кувертюр се намазва върху хартия за печене, оставя се леко да се стегне и с шаблон или формичка се изрязват котки или прилепи. Когато се втвърдят, се отлепват и се дооформя тортата.
     


Галерия
Подходящи типове вина
Окт. 2011
Още подобни рецепти
Коментари