Начало За нас Реклама Контакти

Заешко руло с гарнитура от моркови и лукчета

Снимка за Заешко руло с гарнитура от моркови и лукчета
80
Време за приготвяне: 80 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Заешкото заслужено се ползва с репутацията на едно от най-вкусните меса. Поднасяме ви го във вид на руло, подправено със салвия, магданоз и лимонова кора, и придружено с апетитна есенна гарнитура от зеленчуци.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • заек, около 1,5 кг
  • 200 г бекон, нарязан на тънки резени
  • яйца
  • 4 с.л. прясно мляко
  • 1 с.л. нарязана прясна салвия или 1 ч.л. сушена
  • 4 с.л. нарязан на ситно магданоз
  • 1 ч.л. настъргана кора от лимон
  • 3 с.л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  зелен пипре на вкус
  • за гарнитура:
  • 400 г моркови, нарязани по дължина на пръчици
  • 500 г обелени дребни лукчета
  • 250 г гъби
  • 1 ч. л. розмарин, нарязан на ситно
  • 4 с. л. балсамико
  • 1 с. л. кафява захар
  • 2 с. л. бяло вино
  • 2 с. л. зехтин
  •  сол на вкус
  •  зелен пипер на вкус

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Заекът се обезкостява и се начуква леко между два листа фолио. Месото се посолява, поръсва се със зелен пипер и се намазва със зехтин.

  2. 2.

    Яйцата се разбиват заедно с млякото. Подправят се със сол и се добавят салвията, лимоновата кора и магданозът. Сместа се разделя на две и в нагорещен тиган, леко намазан със зехтин, се изпържват два омлета. Поставят се върху месото и се навиват на руло. Отгоре се слага беконът и рулото се овързва със здрав бял памучен конец.

  3. 3.

    Рулото се запържва леко от всички страни в 1 с.л. сгорещен зехтин и се поставя в тава. Пече се покрито с алуминиево фолио 40 мин. на 180°С.

  4. 4.

    През това време се приготвя гарнитурата. В сгорещения зехтин се слагат лукчетата и морковите и се запържват 2-3 мин., след което се добавят гъбите. След 2 мин. се сипват оцетът, виното и захарта и се посолява на вкус. Разбърква се, докато сосът се сгъсти.

  5. 5.

    Фолиото се отстранява, зеленчуците се прибавят към месото и ястието се запича за още 15 мин. на 200°С.

Вариации · Можете да напълните заека с нарязаните на кубчета и запържени зеленчуци за гарнитурата, без да го обезкостявате.

Окт. 2008
Още подобни рецепти
Коментари