Начало За нас Реклама Контакти

Валенсианска паеля

Снимка за Валенсианска паеля
60
Време за приготвяне: 60 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

В първообраза на валенсианската паеля от XVIII век използваното месо е било от воден плъх. Едва век по-късно то е заменено със заешко. Едва ли някой може да каже дали емблематичното ястие е спечелило или загубило от тази промяна.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 щипка шафран
  • 1 с. л. сол
  • 400 г пилешко бутче с кост
  • 800 г заешко месо
  • 400 г зелен фасул, нарязан на парчета от 2 см
  • 4 скилидки чесън, ситно нарязан
  • 1 голям домат, ситно нарязан
  • ½ ч. л. червен пипер
  • 1,8 л пилешки бульон
  • 2-3 почистени артишока
  • 500 г ориз за паеля
  • 1 стрък розмарин
  •  

Начин на приготвяне

  • 1.

    Шафранът се увива в алуминиево фолио на пакетче и се запича на умерен огън в сух тиган за 30 сек. Изважда се.

  • 2.

    Огънят се усилва на максимум и солта се поръсва по страните на тигана. Сипва се олиото и веднага се слагат парчетата месо да се зачервят от всички страни.

  • 3.

    Прибавя се зеленият фасул, разбърква се 1 мин. , прибавя се чесънът, разбърква се и се слагат доматите, червеният пипер и шафранът. Разбъркват се 4 мин.

  • 4.

    Сипва се бульонът и се оставя да къкри 20 мин. Подправя се със сол на вкус.

  • 5.

    Почистените артишоци се срязват на осмини и се прибавят в тигана. Сипва се оризът. Разбърква се добре еднократно.

  • 6.

    Готви се на силен огън 10 мин., после огънят се намалява максимално и се готви още 10 мин.

  • 7.

    Когато нивото на течността падне под нивото на ориза, се добавя розмаринът. Ако оризът на повърхността изглежда недоготвен, тиганът се покрива с вестник/хартия за печене и се оставя да поври на много тих огън 5-7 мин.

  • 8.

    Оставя се да почине 5 мин., преди да се сервира.  

Съвети за добра паеля:
Ако се добави артишокът в по-ранен момент, цялата паеля ще потъмнее.
Оризът не се оставя в съда за паеля, защото ще добие метален вкус.
Най-добрият ориз за паеля е каласпара или бомба.
Тиганът за паеля трябва да бъде широк и плитък. 
Оризът никога не се разбърква. 
Задължително се оставя да почине 5 мин. преди да се сервира.

Подходящи типове вина
Септ. 2016
Още подобни рецепти
Коментари