Начало За нас Реклама Контакти

Заек с гъби, мащерка и шафран

Снимка за Заек с гъби, мащерка и шафран
100
Време за приготвяне: 100 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Заешкото месо се нуждае от внимание при приготвянето, защото изсъхва твърде лесно. В тази рецепта външният слой от горчица, зехтин, шафран и мащерка предпазва месото и му продава съвсем друг ароматен профил.

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  • 1 заек, 1,5-1,8 кг
  • 3 с. л. мека дижонска горчица
  • 5 с. л. зехтин extra virgin
  • 1 ч. л. мащерка
  • 1 щипка шафран
  • 2 дафинови листа
  • 1 щипка розмарин
  • 100 г пушен бекон, ситно нарязан
  • 250 г дребни печурки
  • 3 скилидки чесън
  • 1 ч. ч. крутони
  • 200 г бяло вино
  • 300 мл зеленчуков или пилешки бульон
  • 50 г масло
  •  сол и пипер на вкус 

Начин на приготвяне

  • 1.

    Горчицата се разбърква с 3 с. л. от зехтина, мащерката и шафрана.

  • 2.

    Заекът се посолява и се поръсва с черен пипер. Намазва се от всички страни с горчицата.

  • 3.

    В 2 с. л. загрят зехтин се слагат беконът, гъбите и 3 необелени скилидки чесън. Разбъркват се 5-6 мин., докато се изпари цялата отделена течност. Слагат се крутоните и се разбъркват, докато започнат да се зачервяват. Добавят се дафиновите листа, розмаринът, подправят се със сол и пипер на вкус, налива се 100 мл от виното, разбърква се, докато се поеме.

  • 4.

    Заекът се напълва, коремът се затваря с клечки за зъби. Залива се с виното и бульона.

  • 5.

    Слага се в загрята фурна на 180º С за 40-60 мин., покрит с алуминиево фолио. От време на време се полива със соса от печенето. 

  • 6.

    Отстранява се фолиото, намазва се с маслото и се запича още 20 мин., докато добре се зачерви. Ако е останал пълнеж, може да се сложи при заека, след като се отстрани фолиото, и да се дозапече заедно с него.


Подходящи типове вина
Окт. 2016
Още подобни рецепти
Коментари