Начало За нас Реклама Контакти

Паеля със заек

Снимка за Паеля със заек
120
Време за приготвяне: 120 минути
II
Степен на трудност - Средна
Подходяща напитка - вино

Заешкото месо е изключително популярно в Испания, каквато е и паелята - най-емблематичното иберосредиземноморско ястие. 

СъставНеобходими продукти за 6 порции

  • 3 с. л. зехтин
  • 1 заек, нарязан на парчета
  • 50 мл бяло вино
  • 300 г зелен фасул
  • 50 г замразен зелен грах
  • 1 домат, обелен и нарязан на ситно
  • 4 консервирани артишока, по желание
  • 1 ч. л. червен пипер
  • 1 щипка шафран 
  • 250 г ориз с обли зърна
  • 1 стрък розмарин
  • 1 лимон, нарязан на резени

Начин на приготвяне

  • 1.

    Зехтинът се загрява и се добавят парчетата заек. Обръщат се, докато се зачервят, поръсват се със сол и пипер на вкус, заливат се с виното и 200 мл гореща вода и се оставят да поврат 10 мин. на силен огън. Затваря се с капак и се оставя да къкри 20 мин. Отваря се, разбърква се, огънят се засилва и месото се вари, докато остане само на мазнина.

  • 2.

    Добавят се зеленият фасул, грахът, артишокът и доматът. Поръсват се с червения пипер и се разбъркват около минута.

  • 3.

    Шафранът се накисва в 1 с. л. вряща вода за 1 минута и се добавя към месото. Залива се с 500 мл гореща вода, подправя се със сол на вкус и се оставя да ври 10 мин. Добавя се оризът. Разбърква се. Ястието се оставя да къкри 15 мин. Слага се клончето розмарин, вари се 5 мин. и се отстранява. Ястието е готово, когато водата почти се е абсорбирала, но все още изглежда сочно. Сервира се с резени лимон.

Подходящи типове вина
Март 2014
Още подобни рецепти
Коментари