Начало За нас Реклама Контакти

Заешко гръбче с фалафели от леща и конфитюр от червени чушки

Снимка за Заешко гръбче с фалафели от леща и конфитюр от червени чушки
120
Време за приготвяне: 120 минути
III
Степен на трудност - Сложна
Подходяща напитка - вино

Крехкото заешко, подправките, сосът и конфитюрът от чушки създават една симфония от миризми и вкусове, достойна за най-тържествено празненство или за небцето на особено любим човек при много специален случай. А ако решите да го приготвите без повод, просто ей така, това ястие на шеф Александър Кънев от само себе си ще превърне обяда или вечерята в домашен празник. 

СъставНеобходими продукти за 4 порции

  1. 800 г заешко гръбче (4 парчета по 200 г)
  2. 1 връзка прясна мащерка
  3. 100 мл олио
  4. 200 г брашно
  5. 200 мл бяло вино
  6.  сол и черен пипер
  7. за фалафелите:
  8. 400 г сварена леща
  9. 1 връзка пресен чесън
  10. 1 връзка пресен лук
  11. 2 яйца
  12. 1 щипка кимион
  13. за соса:
  14. 150 г брезаола (сушено телешко), нарязана на ситно
  15. 1 глава лук, нарязана на ситно
  16. 5-6 скилидки чесън, нарязани на ситно
  17. 100 г сушени домати, нарязани на ситно
  18. 150 г червени чушки, нарязани на ситно
  19. за конфитюра от червени чушки:
  20. 500 г месести червени чушки, нарязани на жулиени
  21. 1 малка глава лук, нарязана на жулиени
  22. 4 скилидки чесън, нарязани на ситно
  23. 300 г захар
  24. 500 мл червено вино
  25. 2 с. л. олио

Начин на приготвяне

  1. 1.

    Заешките гръбчета се посоляват, овалват се в брашното и се запържват в олио от всички страни.

  2. 2.

    Преместват се в тавичка, заливат се с половината от виното и 2 чаши вода. Добавя се мащерката, покрива се плътно с фолио за печене и се задушават - пекат във фурна на 250˚ С градуса за 90 мин.

  3. 3.

    Чесънът и лукът се нарязват на ситно и заедно с яйцата се добавят към лещата. Сместа се подправя с кимиона, сол и черен пипер на вкус и се пасира. Оформят се фалафелите, овалват се в брашно и се изпържват в олиото.

  4. 4.

    Важно е заекът и фалафелите да се изпържат в едно и също олио. После от него се отливат три четвърти, загрява се отново на умерен огън и се добавят ситно нарязаните съставки за соса. Разбъркват се няколко минути, докато лукът и чушките поомекнат, и се долива останалото вино. Оставя се да се редуцира до желаната гъстота.

  5. 5.

    За конфитюра чушките и лукът се разбъркват заедно с чесъна в сгорещения зехтин, докато поомекнат. Добавя се захарта и се разбърква, докато се разтопи напълно. Налива се виното и всичко се оставя да ври, докато течността изври и сместа се сгъсти и се превърне в конфитюр.
     


Подходящи типове вина
Юли 2012
Още подобни рецепти
Коментари